Otac – Jedna od najvažnijih figura u devojčicinom životu

Otac jedna od najvažnijih figura u devojčicinom životu Otac je jedna od najvažnijih figura u njenom životu. Otkrićemo vam i zašto je on toliko odgovoran za to da se devojčica razvije u snažnu i nezavisnu ženu.

Uloga oca u devojčicinom životu oblikuje njeno samopouzdanje, sliku o sebi kao i mišljenje o muškarcima. Ono što je važno u ovom odnosu jeste da se otac potrudi da živi život od integriteta, bez bilo kakvog zavaravanja, tako da dete stekne realnu sliku o svetu, kao i pozitivan stav prema životu. Živimo u kulturi u kojoj je otac jednak partner u staranju o detetu. Od prvog dana očevi se ohrabruju da aktivno utiču u odgajanju deteta, menjaju pelene, kupaju decu, uspavljuju je, pričaju im priče. Prisutnost i trud su početak vrlo važnog odnosa. Naučno je dokazano da je ovo kvalitetno vreme provedeno sa ženskom decom  krucijalno u svim fazama devojčicinog života. Otac bi trebalo da provodi vreme sa svojom tek rođenom decom i da podržava majku u svakoj odluci. Jednom kad devojčica počne da puzi jako je važno da se otac spusti na njen nivo – na pod, da se igra sa njom.

Očev uticaj na devojčicinu sliku o sebi

Očevo učešće u ćerkinom životu je ključno za njen razvoj samopouzdanja. Pozitivni elementi zdravorazumskog odgajanja su ti što na taj način devojčica  može da stvori pozitivnu sliku o sebi i izbegne formiranje lošeg stava prema sebi. Verbalna podržka, konstantna prisutnost u životu svoje ćerke, saosećajnost, uzimanje u obzir njenog mišljenja, kao i uzimanje direktnog učešća u njenim hobijima… Jako je važno raditi sve ove stvari, koje ponekad mogu biti veoma izazovne… Direkno učešće oca i njegova pažnja pomoćiće da se ukloni bilo kakva briga, kao i da se poveća sigurnost u sopstvene mogućnosti.

Uticaj oca na ćerkine veze

Tipovi muškaraca sa kojima žena izlazi i sa kojima ima duge veze su direktno povezani sa vrstom veze koju je ona imala sa svojim ocem tokom odrastanja. Nadamo se da je očeva figura u devojčicinom životu uticala da ona stekne pozitivno mišljenje o muškarcima. Otac mora, da tretira svoju ćerku sa poštovanjem i ljubavlju. Bez obzira da li je još uvek u braku sa njenom majkom, pokazivanje poštovanja prema njoj je obavezno. On takođe, mora da poštuje žene kao živa bića, a ne da ih tretira kao objekte. Ćerke će prepoznati očevo mišljenje o ženama, po načinu na koji ih vrednuju i poštuju, ili po tome kako ne uspevaju u tome.

Otac 02Uloga oca u adolescenciji

Hormoni su glavni razlog što se očevi često povlače iz života svojih ćerki u doba adaloscencije. Kada postoji tinejdžerka u kući očevi moraju da stvore opuštenu situaciju, u kojoj će ona sama pričati o dešavanjima u njenom životu. Kad situacija to zahteva, očevi se moraju izvinuti za svoje greške, zato što ovakav gest pokazuje poštovanje i ljubav prema ćerkama i pomaže da se donekle saniraju povrede koje su neizbežne u svakodnevnom zajedničkom životu.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako sprečiti rivalitet među braćom i sestrama?

Kako sprečiti rivalitet među braćom i sestrama?

Da li je moguće sprečiti rivalitet i konstantne prepirke između braće i sestara? Konstantan zvuk plača i kuknjave i tužakanja je dovoljan da svakoj majci upropasti dan prepun obaveza. Rivalitet između braće ... »»

Plivanje se preporučuje od najranijeg uzrasta

Najbolji sport za decu od 6-10 god., plivanje, atletika, gimnastika, klizanje…

U uzrastu od 6-10 godina mnoga deca su već aktivni sportisti. Na roditeljima je odgovornost i briga o tome da li je dete izabralo najbolji sport za svoje sposobnosti i ... »»

Kad su tinejdžeri neprijatni... Kako se postaviti

Kad su tinejdžeri neprijatni… Kako se postaviti?

Dok deca ne dođu u tinejdžerske godine, roditelji misle kako će njihova porodica biti imuna na sve te promene u ponašanju. "Ne", govorite sebi, vaše dete vama nikad neće odbrusiti, ... »»