SENSARTIKA

Sensartika plakat

Sensartika kvartet -formiran 2011. godine u Beogradu, sastavljen je od tri nekadašnja člana seksteta Quintecho (2004.-2009.) koji je bio poznat srpskoj javnosti po originalnim i virtuoznim izvodjenjima tango muzike. Dušanka Abramović flautiskinja, Sonja Kalajić violiniskinja i Nebojša Janković violončelista, čine osnovnu postavku ovog sastava koji nastupa i kao trio i kao kvartet sa dodatkom gitare u iskusnim rukama Miodraga Jankovića.  Članovi grupe nastupaju kao multiinstrumentalisti tako da se pored navedenih instrumenata, na njihovim nastupima, mogu čuti i pikolo flauta, frula, prava stolarska testera, tamburin, kastanjete, mandolina, glokenšpil, trijangl i marakas.

  Muzika koja ih zaokuplja je ona koja odgovara načelima harmonije duha i tela i senzibilitetu (sensa) jednog čoveka okrenutog radije tradicionalnijem, arhaičnijem i suptilnijem svetu. S toga, njihov repertoar žanrovski varira od klasične muzike – preko svetskih folklora – do onog što se danas podvodi pod pravce neofolk i neoklasika. Njihov nastup ne predstavlja toliko bunt ili pobunu protiv modernosti koliko, metaforički rečeno, radost stvaranja zelene oaze – muzički podsticaj da se lični izvor kreativnosti i nadahnuća uzdigne iznad subkulturnih pustinja (dirigovanih iz svetskih centara moći) gradnjom individualnih, porodičnih i/ili prijateljskih oaza večnih vrednosti. Onih vrednosti koje bez oklevanja vode naš duh ka putevima radosti, lepote, dobrote i istine – sada i ovde. Muzika Sensartike je muzika za rehabilitaciju umornog i istrošenog čoveka današnjice kome je potreban čist akustički, uravnotežen ritam reda i snaga kreativnog kvaliteta.

Svoj prvi nastup Sensartika je imala 26. avgusta u okviru programa XI Šumes festivala u mestu Brezovica planine Rudnik. Prvi televizijski, već 18. avgusta na “Jutarnjem programu” RTS 1. Od tada Sensartika je imala oko 30 koncerata širom Srbije i preko 10 televizijskih nastupa. Decembra  2012. objavljen je CD Sensartike pod nazivom «Kako se sluša koncert» kao deo istoimenog programa Centra za muziku Kolarčeve Zadužbine, a u toku je i snimanje novog albuma kao i spotova za potrebe RTS Digital.

 

„SENSARTIKA

kvartet“

 

 

Dušanka Abramović  flauta ,

Sonja Kalajić  – violina

Nebojša Janković  – violončelo

Miodrag Janković  – gitara

 

P R O G R A M

Istorija plesova – od Srednjeg veka do bugi-vugija

(program predstavlja odabir najpoznatijih i najlepših plesova od Srednjeg do poceta XX veka)

 

Srednji vek i renesansa: 3 popularne škotske igre

1)   Green Leevs

2)   The Highland Brigade at Waterloo

3)   The Shepherd’s Son (gosti koncerta: Celtic Rhythm*)

Barok:

J.S.Bah – Menuet u G duru

Žan Batist Lili – Gavota

Rokoko i pretklasika

 Luidji Bokerini Pasacalla

   Klasika:

6 Landlera (bavarskih, austrijskih plesova) – L. Van Betoven

Romantizam

P.I.Čajkovski – Sentimentalni valcer

J.Štraus – Na lepom plavom dunavu

Pozni romantizam i nacionalne škole:

Cardasz – Monti

Hora Staccato – Grigoraş Dinicu

 Habanera – Ž. Bize

Bolero espanol – Monreal

Igra – Vlastimir Peričić

       Prva polovina XX veka

La Partida (tango nuevo) – Astor Pjacola

Dark-Eyes Boogie (bugi-vugi) DŽerald Martin

Meet Frenkie and Johnny (bugi-vugi) – DŽerald Martin

Tico-tico no fuba – Zequinha de Abreu

 

 Moderna galerija Centra za  kulturu Lazarevac 18. novembar 2013. u 19:00h

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


Dobitnici ulaznica za projekciju filma Grozan ja 2

Ulaznice za projekciju filma Grozan ja 2 osvojili su: J.Divić D.Vasilić M.Simonović S.Petrović M.Bujisić M.Stefanović V.Vesnić L.Dimić K.Ličanin M.Rajković   Svi dobitnici nagrada biće e-mailom obavešteni o načinu preuzimanja karata Čestitamo dobitnicima nagrada i zahvaljujemo se svima na velikom odzivu u nagradnoj ... »»


Letnji kursevi jezika u Info-roomu Kancelarije za mlade

Letenji kursevi jezika biće organizovani u Info room-u Kancelarije za mlade i to italijanskog, španskog i nemačkog jezika. Kursevi se sastoje od po 24 časa, koji će se održati tokom ... »»


Vodimo vas na projekciju filma Grozan ja 2

Ovog vikenda SuperDete vas vodi na projekciju filma Grozan ja 2   Delimo vam 5x2 karte za projekcije u petek i 5x2 karte za projekcije u subotu. Uskoro ćemo vas obavestiti i kako, ... »»