Domaći zadatak, pomoć deci u nekoliko koraka

Domaći zadatak, pomoć deci u nekoliko korakaKorak 1: Morate imati plan

Sedite sa Vašim detetom i postavite ciljeve sada, kada je školska godina na početku, bolje sada nego kada prvi problemi iskrsnu. Dva ili tri cilja su dovoljna, a rezultati će biti bolji ukoliko dete odluči da pomogne u njihovom postizanju.

Zapitajte se, šta je to predstavljalo problem Vašem detetu prošle godine? Možda se domaći zadatak završavao sa vremenom predviđenim za spavanje? Odredite novo vreme za početak rada. Da li se dete opire čitanju? Pokažite detetu da čitanje može biti zabavno, možda da napravite ugodno mesto za čitanje i radite zajedno sa detetom. Usklađujte plan u hodu, dopuštajući detetu da što više pruzima inicijativu.

Korak 2: Uhvatite ritam

Pedagozi i stručnjaci se slažu da je najbolji način da unapredite rad Vašeg deteta na domaćem zadatku, insistiranje na dnevnom rasporedu i rutini. U nekim porodicama, zadatak se radi odmah posle škole, dok se kod drugih ostavlja posle ručka ili večere, u zavisnosti od koncentracije i sposobnosti deteta. Preporuka je da se svoj deci da odmor od bar 30-ak minuta, za užinu i odmor. Naravno polusatni odmor ne uključuje gledanje televizije, igranje igrica ili slanje mail poruka, obzirom da će te imati problem da ih odvučete za radni sto. Naglasak je na istrajnosti po pitanju dnevne rutine. U nedeljama pre nego što domaći zadaci postanu teški isprobavajte različite pristupe, pronađite najbolji i čvrsto ga se držite.

Korak 3: Pomažite detetu samo kada je to zaista neophodno

Ukoliko Vaše dete zaista ima problem sa domaćim zadatkom, ne pravite ustaljenu grešku pokušavajući da ga ponovo naučite gradivu. Vaš cilj nije da detetu postanete drug iz klupe, plus Vaš pristup se verovatno razlikuje od učiteljevog. Zamislite da ste dete koje uči opširnu lekciju prvi put. Ne razumete šta Vam učitelj predaje, a roditelji Vas uče drugačijom metodom. Po povratku u školu sigurno bi bili još više zbunjeni. Umesto toga, pošaljite poruku učitelju, sa molbom da Vašem detetu objasni materiju ponovo. Ukoliko je dete u trećem razredu ili starije, najbolje bi bilo da on ili ona razgovara sa nastavnikom. Jako je bitno da naučite dete da govori u svoje ime i bori se za znanje. Takođe, raspitajte se o dodatnoj literaturi pa čak i o sadržajima na internetu koji bi pomogli Vašem detetu u rešavanju određenih problema.

Korak 4: Odabir pravog mesta za učenje

Neka deca najbolje rade za stolom u svojoj sobi , kako bi radili nezavisno, dok druga vole da se smeste za kuhinjski sto baš u vreme kada spremate večeru. Ukoliko je Vaše dete bolje fokusirano sedeći zavaljeno u kauču ili na podu, treba ih pustiti na miru. Veoma je važno da decu u procesu rada držite dalje od televizije, video igrica, kompjutera ili glasne muzike.

Korak 5: Ne budite zastrašujuće uslužni

deca_domaci1Sasvim je ok, čak i potrebno, sedeti sa Vašim đakom prvakom dok radi svoj domaći zadatak. Ipak Vaš cilj je da mu s’ vremenom pomažete što manje i fizički se udaljite sa mesta gde Vaše dete radi. Na taj način ohrabrujete dete da se oslanja na sebe i da se u što manjoj meri obraća roditeljima za pomoć. Što se tiče provere domaćih zadataka, ni tu ne treba biti preopširan. Postavite detetu par pitanja, čisto da se uverite u razumevanje materije, ali ne prelazite preko čitavog gradiva. Na kraju, nastavnik je taj koji treba da zna tačnu meru znanja Vašeg deteta.

Korak 6: Naterajte ih “da plate”

Iako se isprva osećate krivim, pametno je imati jedno striktno pravilo po pitanju zaboravljanja domaćih zadataka. Ukoliko je dete zaboravilo svoj domaći zadatak kod kuće i zove Vas moleći da mu ga donesete u školu, pomozite mu, ali mu takođe saopštite da to radite samo ovaj put u toku tekuće školske godine. Većini dece je ovo dovoljno upozorenje i verovatno će uticati na poboljšanje njihove memorije. Međutim postoje deca koja su hronično neorganizovana i njima je potrebno posvetiti više pažnje. Razgovarajte sa njima, pokušavajući da odgonetnete koji faktori utiču na zaboravljanje ustaljenih radnji. Pokušajte da napravite listu prioriteta i stavite je na vidno mesto kako bi služila detetu kao podsetnik, ali i kao opomena.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako naučiti dete da samo vezuje pertle

Kako naučiti dete da samo vezuje pertle

Da bi dete načilo samo da vezuje pertle biće potrebno dosta vežbe ali i strpljenja, kako detetovog tako i Vašeg. Istraživanja pokazuju da su većina petogodišnjaka i šestogodišnjka spremni da ... »»

10 vaspitnih metoda koje ne treba koristiti

10 loših vaspitnih metoda

Lako je vaspitavati dobru decu. Teško je kada su deca komplikovana, imaju zanimljive ličnosti ili su u problematičnoj fazi razvoja, ali je sa ovom decom najvažnije da primenjujete prave vaspitne metode. Evo 10 ... »»

Kad su tinejdžeri neprijatni... Kako se postaviti

Kad su tinejdžeri neprijatni… Kako se postaviti?

Dok deca ne dođu u tinejdžerske godine, roditelji misle kako će njihova porodica biti imuna na sve te promene u ponašanju. "Ne", govorite sebi, vaše dete vama nikad neće odbrusiti, ... »»