Kako reagovati kada se vaša deca svađaju?

Kada planiramo da imamo drugo dete, svi očekujemo da će se naša deca međusobno voleti i lepo družiti. Ili bar da će biti trenutaka kada se ne svađaju i kada i mi imamo malo mira.

Stvarnost, nažalost, često bude potpuno drugačija. Zato postavimo pravila i granice kako se deca ne bi sukobljavala. Međutim, opet se dešavaju svađe, koje jednostavno ne stignemo da sprečimo. Dok uspemo da reagujemo, često bude kasno. I svima je naneta bol.

Ovo su trenuci kada je najvažnije kakv primer dajemo deci. Kako se ponašamo u ovakvim trenucima, kojim tonom govorimo i koje reči koristimo uticaće na dete više nego sva objašnjavanja pre ili posle incidenta.

Ako vi u teškim trenucima pokazujete brigu i saosećanje, i dete će vremenom početi slično da reaguje. Verovatno ne odmah prilikom sledeće svađe, ali jednom sigurno.

Iako je žaru svađe, dete registruje svaki naš pokret, pogled i nameru.

Kako reagovati kada se vaša deca svađaju?Kako reagovati kada se deca svađaju?

1. Učinite situaciju bezbednom.

Nemojte im reći da prestanu. Učinite da svađa stane. Razdvojte ih i udaljite na metar jedno od drugog. Ili postavite ruku na predmet oko kog se svađaju. Tako će moći da zadrže svoja osećanja dok je predmet na sigurnom.

Nema potrebe da im oduzimate stvari, osim ako je u pitanju nešto rizično (nož, motka, staklo…). Nema potrebe ni da budete grubi. Potrebno je samo da situaciju učinite bezbednom, slično kao košarkaški sudija na utakmici. Udaljite decu jedno od drugog.

Ne možete učiniti da sva ta osećanja nestanu istog trenutka, zato jednostavo budite brižni i slušajte ih. Oni će plakati, vikati, buniti se i izražavati sva svoja burna osećanja. Nema potrebe ni da ih pitate bilo šta. Slušajte. Stvar će izaći na videlo. Trebaće vam neko vreme za ovo, ali uključite se i posvetite im pažnju.

2. Bez svaljivanja krivice

Svađa se dogodila i nije više važno ko je započeo. Sve što se dešavalo sad je prošlo. Sada je važno preboleti svađu. Odlučivanje ko je kriv neće pomoći krivcu da izvuče neku pouku, niti će ga sprečiti da ponovo započne svađu. Ono što može da pomogne su pažnja, briga i trud da se povežete da detetom koje je bilo nesmotreno. Da bi ste jasno dali do znanja da vam je stalo, možete preuzeti krivicu na sebe: „Žao mi je što nisam bila tu da vam pomognem na vreme.“ „Nisam znala da vam je tako teško zbog ovoga.“ „Žao mi je što se ovo desilo. Znam da vam je oboma teško.“

3. Verujte u dobrotu svoje dece.

Kako god da stvari izgledaju na prvi pogled, vaša deca se vole. Ona bi želela da budu bliska i opuštena jedno sa drugim. Želela bi da se lepo igraju i sarađuju. Računajte na to i kod žrtve u svađi i kod malog agresora. “Tvoja sestra te voli. Žao mi je što te je udarila. Mislim da joj je sad krivo zbog toga.” Ili “On je dobar brat. Krivo mi je što ti je išarao crtež. Mislim da mu je sad žao zbog toga.“

Kako reagovati kada se vaša deca svađaju4. Odvojite vreme da saslušate.

Niste rešili problem dok sav bes ne prođe i sve suze ne prestanu. Vaše prisustvo, pažnja i slušanje izlečiće bol koju su deca nanela jedno drugom. Ovo je naročito važno za dete koje je žrtva u konkretnoj svađi. Dok vi slušate, dete će plakati, besneti i boriti se dok se ne oslobodi nakupljenih osećanja. Ako mu dozvolite da završi, preboleće svađu koja se dogodila i steći će u ovom procesu novo samopouzdanje. Sledeći put će biti sposobnije da se odbrani i lakše zatražiti pomoć od vas, umesto da se uplaši i bude bespomoćno. Zato slušajte. To je mnogo efikasnije od bilo kog brzog rešenja koje vam pada na pamet.

5. Posvetitie se i detetu koje je agresor u svađi.

Deca ne žele da povređuju druge, ali se dešava da se osete otuđeno ili uplašeno i tada nemaju kontrolu nad svojim ponašanjem. Kada povrede nekog, ne osete ljubav i brigu, već krivicu koja nadvladava svaku nežnost. Ne dajte se zavarati distanciranim stavom koji dete pokazuje. Vaše dete žali zbog onoga što se desilo i potrebna mu je toplina više nego ikad. Povređena osećanja, koja su navela vaše dete da izazove ceo događaj, će uskoro izaći na videlo. Jedini način da otkrijete šta je pravi uzrok događaja je da slušate.

Ako imate volju da slušate, verujete da su vaša deca dobra i pokazujete da vam je stalo, donosite novu energiju u svoju porodicu. Svojim primerom izvućićete najbolje osobine kod svoje dece, ako u teškim situacijama pokažete saosećajnost i brigu prema svima

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Bušenje ušiju - Kada i kako?

Kada i kako probušiti uši detetu ?

Verovatno ste primetili da neki roditelji probuše svojoj devojčici uši dok je još jako mala, pošto nema medicinskih razloga za čekanje. Potrebno je da budete svesni da ne rade svi bušenje ... »»

Prvi osmeh kod beba

Prvi osmeh kod beba

Prvi osmeh kod beba je velika radost za svaku novu mamu, a jedno od prvih dostignuća vaše bebe je njen prvi pravi emocionalni osmeh. Prvi osmesi Možete li da verujete da se ... »»

Med u dečijoj ishrani

Med u dečijoj ishrani

Med je visoko kalorični, lako svarljivi proizvod koji se istovremeno upotrebljava i kao hrana i kao lek. Obezbjeđuje energiju jer sadrži 75-85 % fruktoze i glukoze. Zbog svog specifičnog sastava, med ... »»