Inat kod dece oko pete godine

Zašto se inat kod dece javlja oko pete godine?

Vaše petogodišnje dete verovatno je prošlo fazu sa izlivima besa, ali nije baš ni poslušno. Odbija da dođe da večera kada ga zovete, ignoriše vaš zahtev da pokupi svoje čarape i zadirkuje vas kotrljajući loptu po kuhinji, uprkos tome što ste uveli pravilo da nema igranja sa loptom u kući. Sve ovo dovodi vas do toga da se zapitate da li ste nešto pogrešno radili i šta se to dešava.

Inat kod dece oko pete godineVerovali ili ne verovatno ste sve dobro uradili. Iako može da bude frustrirajuće, normalno je da deca ovog uzrasta stave na probu roditeljsko usmeravanje i očekivanja. To je period u kome dete traži način da se na neki način potvrdi.

Za razliku od manje dece, u ovom uzrastu detetu neće odgovarati ako tražite da uradi nešto što mu se ne sviđa. Može da se pravi da vas nije čulo, ili da ono što ste tražili radi jako sporo.

Šta možete uraditi po pitanju inata?

Imajte razumevanja. Kada pozovete dete da ruča i ono uzvrati da ne želi sada i duri se kada ga svejedno naterate da dođe, pokušajte da se postavite na njegovo mesto. Zagrlite dete i recite mu da ste svesni toga da je teško da prekine da se igra sa drugarima, ali ručak je gotov i vreme je za jelo.

Ideja je da pokažete detetu da niste deo problema, već da ste, u stvari, na njegovoj strani. Pokušajte da ne pokažete ljutinu. Budite nežni, ali čvrsti u stavu da mora da dođe kada ste ga pozvali.

Postavite granice

Deca ovog uzrasta imaju potrebu, i čak žele, da im se postave granice. Zato ih postavite i budite sigurni u to da vaše dete zna gde su. Stavite jasno do znanja da ne jedete u dnevnoj sobi, ili da mora da dođe kada ga prvi put pozovete.

Ako dete ima problema da poštuje pravila, radite na rešenjima. Pričajte o situaciji i pokušajte da doprete do izvora inata. Možda krišom uzima hranu iz kuhinje jer zna da se mrštite na to kada se nešto gricka pre večere. U tom slučaju dajte detetu do znanja da su zdrave grickalice kao što je voće ili sir u redu.

Možda vam dete prizna da svako jutro izbegava da se obuče zato što oseća neku vrstu tereta u vrtiću, ne voli vaspitačicu, ili je zabrinuto zbog bezobraznog deteta u svojoj grupi. Kada dete shvati da zajedno sa njim radite na rešavanju problema najverovatnije će promeniti svoj stav.

Osigurajte lepo ponašanje

Iako možete biti u iskušenju da izgrdite svoje petogodišnje dete, uzdržite se od toga. Kada se dete ne ponaša dobro, ono se već oseća loše. Ideja da prvo dete mora da se oseti gore, kako bi se ponašalo bolje nije dobra. Takvim ponašanjem dovešćete do još više negativnog ponašanja.

Umesto toga pokušajte da uhvatite trenutak kada se dete dobro ponaša i podstičite ga da nastavi tako. Setite se da disciplinovanje vašeg mališana ne znači da ga kontrolišete, već da ga učite samokontroli.

Kazna može da dovede do toga da se dete dobro ponaša, ali samo zato što se boji. Bolje je pokušati da motivišete dete da se tako ponaša zato što to želi i zato što će mu dan biti zabavniji i osećaće se bolje.

Inat kod dece oko pete godineKoristite pozitivno tajm aute

Kada je dete spremno da se zainati zato što stvari ne idu onako kako bi ono želelo pomozite mu da se ohladi. Umesto da ga pošaljete po kazni u sobu podstaknite ga da sedne na udobni kauč ili u omiljeni deo sobe.

Možda dete voli da samo kreira mesto za smirivanje koristeći veliki jastuk, mekano ćebe i nekoliko omiljenih knjiga. Ako odbija da iskoristi takvo mesto ponudite detetu da prošetate zajedno ili da razgovarate.

Ukoliko i to odbija sklonite se vi, samo da bi se ohladili. Ne samo da ćete pružiti dobar primer, već ćete dobiti i neophodnu pauzu. Kada se oboje smirite nastupilo je vreme da popričate o ispravnom ponašanju.

Dajte detetu osećaj moći

Pokušajte da obezbedite detetu prilike u kojima će moći malo da se razmeće svojom nezavisnošću. Pitajte dete šta želi za večeru ili šta želi da radi tokom vikenda.

Drugi način da pomognete detetu da ima osećaj veće kontrole je da mu ne govorite šta ne sme da radi, već šta sme. Umesto da kažete detetu da se ne igra loptom u kući predložite mu da izađe napolje i igra se sa njom.

U ovom uzrastu dete je dovoljno veliko da razume objašnjenja, pa mu onda objasnite zašto nije dobro da se u kući igra loptom ili zašto je važno da jede određenu vrstu hrane,

Birajte svoje bitke

Zašto bi se nervirali što dete hoće da obuče šarenu odeću za odlazak u školicu? Kakva je šteta ako dete želi ponekad da jede narezak za ručak i puter i džem za doručak. Nekada je lakše da ne obratite pažnju na neke stvari. Kada dete ugazi u baru u povratku kući, ili baci lutku pod krevet umesto da je stavi na mesto, okrenite glavu.

Kompromis

Izbegavajte situacije u kojima možete izazvati inat kod deteta. Pomislite koliko je realno da se vaše dete ponaša dobro duže od sat vremena. Ako ima novu lutku, koju ne želi da deli ni sa kim, sklonite je pre nego što dođu druga deca da se igraju.

Ako se nađete u nezgodnoj situaciji pokušajte da nađete kompromis sa detetom. Možda nije stoprocentno uspešna metoda, ali vredno je pokušaja.

Poštujte godine i sposobnosti svog deteta

Kada tražite od deteta da namesti krevet ili pospremi igračke budite sigurni da zna kako se to radi. Odvojite vreme da ga naučite da izvršava nove zadatke i učestvujte u tome sa detetom dok god ne nauči kako treba da radi. Ponekad ponašanje detea  može da vam liči na prkos, ali je reč o tome da dete ne ume da uradi to što ste tražili od njega.

Poštujte je jedinstveni svet u kome vaše petogodišnje dete živi.

Umesto da očekujete da dete radosno ostavi igranje i dođe za sto da jede, dajte mu par minuta da pređe sa jednog na drugi kolosek. Dete verovatno neće biti oduševljeno što mora da ostavi igranje i moguće je da će gunđati sve vreme, ali dok god ste dosledni kao roditelj dete će na kraju naučiti da inat nije način na koji će dobiti to što želi.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Vatromet i deca

Vatromet i deca – saveti i mere opreza

Vatromet i pirotehnička sredstva, ukoliko se ne koriste pravilno, mogu da izazovu opekotine i povrede očiju, kako kod dece tako i kod odraslih. Najbolji način da zaštite porodicu jeste da ... »»

Kako naučiti dete da samo vezuje pertle

Kako naučiti dete da samo vezuje pertle

Da bi dete načilo samo da vezuje pertle biće potrebno dosta vežbe ali i strpljenja, kako detetovog tako i Vašeg. Istraživanja pokazuju da su većina petogodišnjaka i šestogodišnjka spremni da ... »»

Otac jedna od najvažnijih figura u devojčicinom životu

Otac – Jedna od najvažnijih figura u devojčicinom životu

Otac je jedna od najvažnijih figura u njenom životu. Otkrićemo vam i zašto je on toliko odgovoran za to da se devojčica razvije u snažnu i nezavisnu ženu. Uloga oca ... »»