Vaspitavanje tinejdžera

vaspitavanje tinejdžeraDa bi Vaše dete odraslo u odgovornu i sposobnu odraslu osobu neophodno je da ga osposobite da donosi odluke i rešava probleme, da oformi sistem vrednosti u životu, formira svoj sopstveni identitet, manje zavisi od Vas i nauči da prihvati odogovornost za svoja dela.

Prirodno je da brinete za Vašeg tinejdžera i da se ne slažete sa njim koliko nezavisnosti i slobode treba da ima. Sa jedne strane, Vi želite da Vaše deta bude bezbedno, a ono, sa druge, želi da istraži svet oko sebe i stekne nova iskustva.

Pokušajte da održite pozitivan odnos sa detetom. Dozvolite da ponekad napravi i neki pogrešan izbor. To će biti lekcija, koja će pomoći u njegovom pravilnom razvoju.

Odvojite vreme za razgovor sa Vašim detetom. Obratite pažnju na ono što Vam priča, kako bi mu stavili do znanja da Vam je stalo i da ste zainteresovani za njega i njegov život.

Ljubav i podrška, koju pruža roditelj su najbitiniji faktor za izgradnju dečijeg samopoštovanja, naročito u tinejdžerskom uzrastu. Mladi ljudi, koji se dobro osećaju u svojoj porodici, lakše će se suočiti sa otkrivanjem ko su i šta žele da rade u životu. U ovom periodu života Vi ste i dalje njihov glavni izvor emocionalne stabilnosti, iako se trude da ostave drugačiji utisak.

Pokušajte da razumete osećanja Vašeg deteta. Uzimajte za ozbiljno njegovo mišljenje, pa čak i ako se razlikuje od Vašeg, možete to iskoristiti kao priliku da razgovarate o tome kako ljudi mogu imati različita mišljenja o istoj stvari. Potrudite se da Vaš razgovor teče smirenim glasom, kako biste ostavili otvorena vrata za razgovor sa Vašim detetom. Ukoliko dete počne da pojačava ton, kojim razgovara sa Vama, pokušajte da koristite pozitivan pristup tako što nećete reći detetu da ne viče, već ćete mu saopštiti da jedan sa drugim pričamo sa poštovanjem.

Dete od Vas uči kako se rešavaju problemi, pa pokušajte da budete pozitivan primer. Porodična pravila, koja postavite, Vi prvi morate poštovati. To će ujedno postaviti neke granice i pokazati Vašem tinejdžeru šta od njega očekujete. Uključite Vaše dete i u donošenje nekih pravila i određivanje posledica za njihovo nepoštovanje. U određivanju pravila je važno da neđete pravu meru. Ako su pravila suviše striktna mogu kočiti razvoj kod Vašeg deteta.

 

Kako naučiti dete da donosi odluke?

tinejdžeriDa bi Vaše dete umelo da donese dobru odluku morate mu pomoći da nauči kako se to radi. Potrebno je da razvije sposobnost da uoči više različitih opcija, da nauči da razmotri razloge za i protiv neke odluke, da odluči koja je opcija za njega najpovoljnija i šta raditi ako sve ne bude išlo po planu. Jedan od načina je da uključite dete u donošenje nekih odluka vezanih za Vašu porodicu. To će ujedno pojačati i njegov osećaj samopoštovanja i pokazati mu da se njegovo mišljenje u porodici uvažava.

Kada dođe do donošenja velikih odluka kao što je izbor srednje škole, upis fakulteta, ili ostajanje napolju do kasnih sati, pokušajte da ove odluke donosite zajedno sa Vašim detetom, a ne umesto njega.

 

Kako rešavati konflikte?

Pre no što uđete u konflikt sa Vašim tinejdžerom zapitajte se da li je razlog vredan konflikta. Birajte bitke u koje ćete se upustiti prema tome koliko su važne. Tinejdžeri često ispituju različite granice pokušavajući da se uklope u svet oko sebe. Pokušajte da što više situacija rešite razgovorom, a ne zabranama, ili svađom. Trudite se da odaberete dobro vreme za razgovor o nezgodnim temama sa Vašim detetom. Birajte vreme kada ste i dete i Vi smireni i nasamo.

 

Nekoliko korisnih saveta

Vaše dete je osoba kojoj je potrebno da zna da je prihvaćena i voljena i to treba uvek imati na umu. Dajte mu do znanja da je voljeno i posvetite mu dovoljno vremena tokom dana. U prilikama kada se dete spontano odluči da Vam priča o danu u školi, ili nečem drugom, ostavite to što radite i posvetite mu pažnju. Na taj način dete će shvatiti da Vam je važno i da Vas interesuje ono što mu se događa.

Čak i kada deluje da je Vaše dete sigurno u sebe nemojte zaboraviti da mu je potrebno Vaše odobravanje i podrška. Kada dete napravi neki dobar izbor pohvalite ga i prokomentarišite to kako biste mu dali podsticaj za dalje. Trudite se da pri rešavanju problema zadržite pozitivan pristup, izbegavajući prebacivanje i kritiku.

Vašem tinejdžeru su potrebni sopstveni prostor i privatnost. Kucajte na vrata kada ulazite u njegovu sobu, nemojte čitati njegov dnevnik, ili preturati po njegovim stvarima.

Porodični rituali i navike, kao i redovno druženje sa familijom, dodatno će doprineti osećaju pripadnosti Vašeg deteta i pomoći mu da lakše podnese promene, kojima je izloženo.

Održite obećanja koja date.

Zabavljajte se sa svojim detetom i smejte se zajedno što više.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Deca obično sama smisle interesantnu igru... :)

Kad drugari dolaze na igranje…

Sa polaskom u školu dete treba da počine samo da planira vreme koje provodi u školi sa drugom decom. Htelo to, ili ne, moraće da odlučuje sa kim će se ... »»

Predškolci u društvu

Predškolci u društvu

Predškolci su društvena bića i uglavnom su veoma zainteresovani za drugu decu i brzo uočavaju i usvajaju društvena pravila. Postaju sposobniji da se kontrolišu, da verbalizuju svoja osećanja i otvoreniji ... »»

Za šta je sve dobra muzika za decu?

Za šta je sve dobra muzika za decu?

Muzika za decu je odličan način da naterate svog mališana da vrcka, ali ona, takođe može da poveća fond reči, prekine rutinu, učini zabavnim kupanje, vreme čišćenja i još mnogo ... »»