Twitter – saveti za roditelje

Prenosimo Vam: Twitter – saveti za roditelje

twitter-za-roditelje-1Internet je veliki izvor informacija, ali je važno da ste i Vi i Vaše dete svesni izazova i situacija, koje se mogu pojaviti. Kao roditelj, možda se pitate: „Šta je Twitter?“ ili „Šta treba da znam da bi moje dete bilo bezbedno na internetu?“

Bez obzira na to da li ste tehnološki upućen roditelj, ili ste od onih koji nisu baš spretni sa mišem i tastaturom, spremili smo nekoliko saveta za Vas i nekoliko da podelite sa svojim detetom, vezano za različita pitanja, ili situacije, koje se mogu pojaviti na internetu.

 

Upoznajte Twitter

Twitter je komunikaciona platforma, koja Vas približava stvarima koje Vas zanimaju. Twitter se u suštini sastoji od poruka, koje sadrže maksimalno 140 karaktera i zovu se tvitovi (tweets-cvrkuti). Kroz tvitove možete dobijati linkove, fotografije, video snimke, vesti, učestvovati u diskusijama.

Zapamtite da je Twitter javno mesto

twitterVećina komunikacije na Twitteru je javna i vidljiva svima. Ono što se objavi javno može biti prosleđeno ili objavljeno na drugim sajtovima. Iako tvitovi mogu biti zaštićeni tako da ih vide samo odobreni pratioci, većina korisnika ih objavljuje tako da ih mogu videti svi. Vaše dete može zaštiti svoje tvitove tako da ih vide samo odobreni pratioci. Imajte na umu da tvitovi, koji su poslati pre nego što zaštitite nalog, ostaju javni i pojavljuju se u pretragama.

Čuvanje lozinke

Objasnite detetu da svoju lozinku ne treba da deli sa drugima, čak ni sa prijateljima. Ako se loguje na kućni računar, podsećajte ga da se uvek izloguje nakon korišćenja Twitter-a, kako bi razvijalo dobre sigurnosne navike korišćenja interneta. Važno je da se svaki put, kada koristi računar, koji deli sa drugima, izloguje sa svih sajtova na koje se logovao, kako ostali korisnici ne bi imali pristup njegovim podacima.

Iskoristite bezbednost na internetu da poboljšate komunikaciju sa detetom

Tinejdžeri pogotovo misle da roditelji ne dele njihove poglede i smatraju razgovore o bezbednosti na internetu dosadnim i neprijatnim. Osluškujte kako Vaše dete koristi Twitter i druge društvene mreže. Shvatite ozbiljno njegove odnose na mrežama. Postavljajte pitanja i diskutujte, kako bi zajedno došli do odgovora na bezbednosna pitanja koja se mogu pojaviti.

twitter-za-roditelje-3Održavajte zdravu životnu ravnotežu

Kao roditelj, Vi ste uzor svom detetu. Praktikujte ravnotežu između interneta i ostalih aktivnosti tako što ćete podsticati porodične aktivnosti na internetu ili van njega.

Razvijajte analitičko razmišljanje

Koristite priliku ne samo da se upoznate sa okolnostima u koje Vaše dete može može da dođe na internetu, već i da pronađete rešenja i podstaknete ga na analitičko razmišljanje. Postavite pitanja kao što su:

–          Sa kim ćeš sve podeliti ovu informaciju?

–          Imaš li poverenja u sve ljude koje vidiš na svom profilu?

–          Na koji sve način tvoj Tweet može biti shvaćen?

Razmisli pre nego što tvituješ

Roditelji su često svedoci da dete bez loše namere kaže ili napiše nešto, što druge uvredi ili uznemiri. Pomozite svom detetu da proceni da li je u redu da nešto napiše u tvitu, tako što ćete mu objasniti da ako to ne bi reklo nekoj osobi u lice, ne treba da napiše ni na mreži.

Internet je takav da se jednom postavljen sadržaj jako teško briše u potpunosti. Objasnite detetu da ono što se napiše na internetu može da povredi nečija osećanja, utiče na stvarni život, a jednog dana u budućnosti  može i da mu zasmeta.

Blokiranje i ignorisanje

twitter-za-roditelje-2Ako Vaše dete prima uvredljive poruke od drugog korisnika Twitter-a, obično savetujemo da blokira tog korisnika i prekine dalju komunikaciju. Ignorisanje pokazuje da ne želite da učestvujete u takvim sadržajima i nametljivac najčešće izgubi interesovanje. Blokiranjem, Vaše dete će sprečiti nametljivog korisnika da ga dalje prati.

Ako pređe granicu

Ako je korisnik uporan u neprijatnom ponašanju na društvenoj mreži, to verovatno protiče iz odnosa u „stvarnom životu“. U slušaju da je Vaše dete izloženo bilo kakvom maltretiranju na društvenoj mreži, ili se lični konflikti prenose na internet, razmislite o sledećim koracima:

Saradnja sa nastvnicima i drugim roditeljima

Mnogi problemi se mogu rešti saradnjom sa nastavnicima, roditeljima druge dece i lokalnim organima vlasti. Nastavnici u školi verovatno nisu upoznati sa konfliktima dece na internetu, ali Vam mogu pomoći ako ih upoznate sa situacijom.

Prijavite prekršaj

Upoznajte se pravilima Twitter-a (Twitter Rules , Policies). Ako mislite da je neko prekršio pravila Twitter-a, Vi ili Vaše dete možete prijaviti prekršioca.

Twitter može ukinuti profile koji prekrše pravila i uslove korišćenja. Morate imati na umu da je Twitter samo komunikaciona platforma – ne kreira sadržaj i ne uključuje se u odnose među korisnicima.

 

Obratite se lokalnim organima vlasti

twitter-za-roditelje-4

Twitter će istražiti svaku prijavu koju dobije, ali ako stvari pređu granicu ličnog konflikta i prerastu u realnu pretnju, najbolje je da kontaktirate lokalne organe vlasti, koji mogu da procene opasnost i intervenišu u slučaju potrebe.

Kada nas organi vlasti direktno kontaktiraju, mi ćemo sarađivati sa njima i obezbediti im sve informacije potrebne za istraživanje Vašeg slučaja. Možete ih upititi direktno na  Law Enforcement Guidelines.

Ako mislite da je Vaš problem pravne prirode, kontaktirajete advokata.Twitter Vam ne može pružiti pravnu pomoć, niti Vam dati podatke o drugim korisnicima, osim u slučaju da su potrebni u regularnim pravnim procesima.

 

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako da prestanete da vičete na decu

Kako da prestanete da vičete na decu ?

Svaki roditelj, koji viče na svoju decu, je verovatno vrlo brzo primetio da su deca postala imuna na vikanje. Navikla su se i znaju da je to nešto što brzo ... »»

Dečiji džeparc – Šta treba znati ?

Dečiji džeparac – Šta treba znati ?

Deciji džeparac daje deci prostor da prave greške u okruženju sa malim rizikom, isto kao kada bi učila da voze na parking prostoru. Ako vaše osmogodišnje dete ne može da ... »»

Bundeva u dečijoj ishrani

Bundeva u dečijoj ishrani

U mnogim zemljama bundeva je jedna od najvažnijih gajenih biljaka, a to upšte nije začuđujuće jer bundeva je nisko kalorična namirnica sa visokim sadržajem vitamina i minerala: na 100 gr ... »»