Tinejdžerske godine – vreme promena

tinejdžerske godineUlaskom u tinejdžerske godine za Vaše dete i Vas nastupa vreme promena. U ovom peridu telo tinejdžera počinje da se menja, a emocije postaju izraženije. Kada će promene početi je različito za svako dete i nema tačnog pravila koje bi Vam pomoglo da to predvidite.

Kod devojčica moguće je uočiti rane promene sa 10-11 godina, ali ima slučajeva da promene krenu i ranije i kasnije od toga.

Kod dečaka početak promena je sa oko 11-12 godina, ali, takođe, nema pravila i promene mogu početi i pre ili kasnije od ovog doba.

Raspoloženje

Počećete da primećujete da je raspoloženje Vašeg tinejdžera postalo nepredvidivo. Dolazi do uspona i padova u raspoloženju, koji mogu dovesti do konflikta sa okolinom. Vaše dete u ovom periodu pokazuje jaka osećanja u različitim prilikama. Ovo se delimično dešava zato što dečiji mozak u procesu sazrevanja uči kako da kontroliše i izražava svoja osećanja.

Deca u ovom periodu uče da prepoznaju i protumače tuđe emocije. U tom procesu se dešava da Vaše dete ponekad pogrešno protumači Vaš izraz lica, ili govor tela. Može se dogoditi da u tom periodu sazrevanja dete bude osetljivije na Vaše emocije.

Ovaj period je značajan i za razvoj samopoštovanja kod tinejdžera. Vaše dete postaje samosvesnije i počinje da se upoređuje sa svojim vršnjacima. Važan faktor u ovom procesu je njihov izgled, odnosno način na koji oni razmišljaju o svom izgledu.

Telo tinejdžera sazreva fizički, ali mentalni razvoj ide svojom brzinom. Još uvek traje emocionalni razvoj, kao i razvoj sposobnosti donošenja odluka i prihvatanja njihovih posledica.

Društvo

Ovo je period kada dete počinje da traži svoj identitet, želeći da utvrdi ko je i kako se uklapa u svet oko sebe. Pol, starosna grupa, kulturno poreklo, okruženje i porodična očekivanja mogu da imaju značajnu ulogu u tom procesu.

uticaj društvaUobičajena pojava je da dete počinje da traži više nezavisnosti. Moguće je i da poželi više odgovornosti i obaveza, kako u kući, tako i u školi.

Tinejdžeri su skloni traženju novih iskustava, što može uključivati i prihvatanje rizika na neki način, jer Vaše dete još uvek uči kako da kontroliše svoje impulse.

Razvija se sklonost ka razmišljanju o tome šta je ispravno, a šta pogrešno. Dolazi do formiranja čvršćih stavova u pogledu morala i do izgradnje sistema vrednosti. Važno je da u ovom periodu što više razgovarate sa detetom i pomognete mu da oblikuje osećaj za ispravno i pogrešno.

Počinje i razvijanje i istraživanje seksualnog identiteta. Dete počinje da se interesuje za suprotn pol, razvijaju se simpatije, počinje zabavljanje. To ne mora da znači da će ono odmah postati i seksualno aktivno. Za većinu dece do toga dolazi tek kasnije u životu.

Kod tinejdžera je karakteristično i to da prijatelji počinju sve da više utiču na ponašanje, ili osećaj samopoštovanja. Ne treba zanemariti ni uticaj interneta i drugih medija. Način na koji će Vaše dete komunicirati i sticati znanja o svetu oko sebe sve više dolazi iz izvora na koje slabo možete da utičete.

Uticaji

Kako raste, Vaše dete će možda želeti da provodi sve manje vremena sa porodicom, a sve više sa prijateljima i vršnjacima. Primetićete da oni imaju uticaja na donošenje njegovih kratkoročnih odluka, kao što je način na koji će se obući, ili mesta na koja će izlaziti sa društvom.

Odlučujući uticaj na dugoročne odluke, kao što je izbor škole, karijere i sistem moralnih vrednosti kod Vašeg deteta imaćete i dalje Vi, odnosno porodica. Zato su jake porodične veze u ovom periodu od vitalnog značaja za pravilan emocionalni i socijanlni razvoj deteta.

Normalno je i da ponekad dođete u konflikt u sa Vašim tinejdžerom. Dete sazreva, počinje da ima izraženije stavove, traži više nezavisnosti. Čak i ako Vam se ponekad čini da se sa svojim tinejdžerom stalno raspravljate, to neće imati uticaja na vaš dugoročni međusobni odnos. Jednostavno, dete razmatra različite poglede na svet, ispituje njihovu ispravnost i počinje da razmišlja apstraktno. U isto vreme, tinejdžeri ponekad teško shvataju efekat, koji njihovi komentari, ili ponašanje imaju na druge ljude. Vremenom, ove sposobnosti će se razviti.

odluke

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10 saveta za najbolje leto

10 saveta za najbolje leto

Leto je u našim mislima tokom godine, zato što nam potkrepljuje dušu. Vrućina, zabava, čisto zadovoljstvo..., ali najviše, luksuz vremena koje nije posvećeno školi. Vreme da istražujemo, stvaramo nova prijateljstva, ... »»

lazy bag 01

Lazy bag (lejzi beg) u dečijoj sobi

Lejzi beg (lazy bag ili bean bag) je prvo postao popularan kod tinejdžera, koji su uvek želeli da im soba bude drugačija i u trendu, a onda su roditelji otkrili ... »»

Gledanje televizije – koliko da dozvolimo?

Gledanje televizije – osnovna pravila

Sigurno Vam se dešava da sebi postavite pitanje koliko da dozvolim gledanje televizije, šta je dovoljno, a šta previše? Ukoliko dete ostavite da sve svoje slobodno vreme, ili veći deo, ... »»