Kako bezbedno provesti dete kroz pubertet

Uvek treba znati gde je dete i sa kim se druži

Kako dete uđe u pubertet počinju godine novih briga. Nebezbedno ponašanje dece, bežanje sa časova, pušenje, alkohol…

Kako dete uđe u pubertet, počinju godine novih briga za roditelje. Stare brige su, naravno, jos uvek tu, pa i pored toga što je dete veliko i samostalno i dalje razmišljate da li je obuklo toplu garderobu, šta je pojelo za ručak, kako prelazi ulicu…

Pored svega toga, vaše dete sada ulazi u fazu istraživanja i preuzimanja rizika. Pubertetlije pokušavaju da otkrivaju ko su, ponekad svesno ulazeći u rizične situacije, za koje znaju da roditelji ne odobravaju. Nažalost, neki postupci u ovom uzrastu mogu imati dugoročne posledice na njihovo zdravlje i budući život: bežanje sa časova, pušenje, nebezbedan sex, upotreba alkohola i droge.

Roditelj moraja imati veliki uticaj na ponašanje svog deteta u ovako rizičnom periodu. Pored toga što dobro poznajete svoje dete, neophodno je da neprestano nadgledate njegovo ponašanje i postupke, pratite gde ide i sa kim se druži.

Da bi ste smanjili rizik od povreda i uticaja lošeg društva, detetu trebate jasno staviti do znanja kakvo ponašanje se od njega očekuje i redovno proveravati da li dete to primenjuje.

Šta vam je činiti?

1- jasno utvrdite pravila ponašanja, koje očekujete od deteta

2- osmislite i preduzmite aktivnosti za praćenje da li dete poštuje pravila

3- reagujte kada dete prekrši pravila i budite dosledni u tome

Kako ćete to sve postići, a da sa detetom zadržite normalan odnos kakav ste i do sada imali?

– Pitajte gde ide, sa kim će tamo biti i kada će se vratiti kući.

– Insistirajte na dolazak kući u određeno vreme i stavite do znanja da očekujete da javi ukoliko kasni.

– Proveravajte ga pozivom na njegov mobilni telefon, ili slanjem poruke, ukoliko ste ostali na poslu neplanirano dugo.

– Upoznajte se obavezno sa njegovim drugarima i razgovarajte sa njima. Potrudite se da upoznate i njihove roditelje.

– Ukoliko ide u posetu drugu ili drugarici, uvek ga pitajte da li će i roditelji biti prisutni.

– Razgovarajte se vašim detetom kako provodi vreme i tako ćete možda saznati i da li pravi prave izbore i donosi dobre odluke.

– Pitajte ga s vremena na vreme o čemu razmišlja i kako se oseća.

– Pratite ga kako troši novac pitajući ga šta je kupilo za novac koji je dobilo.

– Ukoliko već ima devojku, ili dečka obavezno se potrudite da ih upoznate.

– Vodite računa koliko vremena provodi na internetu i koje sajtove posećuje.

– Pričajući sa drugima pokušajte da prikupite njihova zapažanja o ponašanju vašeg deteta.

– Pravila ponašanja ćete postaviti jasnim objašnjenjem pravila i posledica koje će uslediti ukoliko se pravila prekrše. Kazna treba da bude fer i ne treba ih izbegavati već biti dosledan u njihovom sprovođenju.

– Vaše dete treba uvek da zna kako može da Vas nađe, ako mu zatrebate.

Deca, koja znaju da njihovi roditelji ne odobravaju određeno ponašanje teže se odlučuju na takvo ponašanje.

Razvoj vašeg deteta i njegovo ponašanje trebate pratiti od ranog detinjstva i nastaviti sa posebnom pažnjom kroz pubertet. Možda ćete u vašem detetu, koje je tinejdžer videti nezavisno dete, kome možda više i nije potrebna kontrola, ali to sigurno nije tačno. Dete, koje je do sada bilo dobro, poslušno i odgovorno,  može neočekivano promeniti ponašanje pod uticajem novog društva, a da vi to i ne znate.

Nadgledajte da li je dete uvek bezbedno

Najbolje ćete imati uvid u ponašanje vašeg deteta ako imate otvoren i brižan odnos sa njim. Tinejdžeri imaju želju da se poveravaju ukoliko znaju da mogu da veruju svojim roditeljima, koji ga uvek saslušaju, i da će uvek dobiti dobar savet. Deca koja su zadovoljna odnosom sa roditeljima imaju opreznije ponašanje u pubertetu.

Naravno sve ovo ćete mnogo lakše postići ukoliko imate pomoć bliskih članova porodice i prijatelja. Time se povećava šansa da vaše dete prođe kroz pubertet što bezbolnije.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Prvi osmeh kod beba

Prvi osmeh kod beba

Prvi osmeh kod beba je velika radost za svaku novu mamu, a jedno od prvih dostignuća vaše bebe je njen prvi pravi emocionalni osmeh. Prvi osmesi Možete li da verujete da se ... »»

Dobro raspoloženje je zarazno

Saveti za dobro jutro

Dobro jutro je uvod u uspešan radni dan. Roditelji treba da se pobrinu da dete stigne u školu, ili vrtić na vreme, a onda i sami stignu na posao. Deca ... »»

joga

Kako Joga utiče na razvoj deteta?

  Joga je zdrava i korisna za pravilan razvoj naše dece. Upoznati smo sa pozitivnim efektima joge za odrasle, dok se malo priča o tome kako ona utiče na razvoj dece. Period ... »»