Da li puštate dete da pravi greške?

Kao roditelju verovatno Vam je teško da pustite dete da pravi greške. Na kraju krajeva zar Vaš posao nije da ga štitite, pomognete mu da se izgradi i naučite kako perfektno da obavlja stvari? Deca moraju da nauče da prihvataju poraze, isto kao što bi trebalo da nauče da uspeju.

Pustite dete da pravi greškeZašto pustiti dete da pravi greške?

Stara izreka da učimo iz svojih grešaka je istinita. Kad deca greše, ne samo da uče iz svojih grešaka o sebi, već i o ljudima koji ih okružuju. Ako dopustite detetu da pravi greške i podržite ga, onda će ono biti svesno činjenice da ste tu za njega čak i kad ono nije savršeno.

Glavni problem za većinu roditelja je da nađe način kako da puste decu da greše. Morate ih naučiti da prave greške baš kao što ih učite bilo kojoj drugoj veštini.

Kako da naučimo dete da greši?

Učiti decu da greše ne znači učiti ih da ne uspeju, već ohrabriti ih da stvari rade sami. Većina roditelja po navici ispravlja svoju decu – hajde samo da zalepiš još ovaj deo i kolaž je gotov, ili pogledaj brojeve još jednom, videćeš da nisi dobro sabrao, nema veze ja ću..

Pustiti decu da prave greške znači povući se malo i ugristi se za jezik za male nesavršenosti. Evo nekoliko načina kako možete to da postignete:

1. Pustite dete da obavlja samo svoje zadatke.

Da li je u pitanju crtež ili domaći zadatak iz matematike, opustite se i pustite dete da samo završi zadatak, kreira sopstvenu viziju i da oseti zadovoljstvo nezavisnog rešavanja problema.

Nadgledajte, ali ne radite domaći zadatak umesto deteta. Nastavnici žele da vide koje gradivo je dete savladalo, kao i oblasti u kojima bi trebalo još malo da se potudi. U redu je iskontrolisati da li je dete završilo domaći zadatak, ali nikako ne treba ispravljati pogrešne odgovore umesto njega. Ako dete uvidi da nije dobro uradilo domaći, to je momenat da mu pripomognete tako što ćete ga ohrabriti da samo dođe do načina rešavanja problema, a ne da mu pokazujete kako Vi znate da uradite zadatak.

2. Ne trčite da spasavate dete

Jedna od najvažnijih lekcija koje bi trebalo da naučite dete, jeste kako da rešava probleme. Možda Vaše dete jeste zaboravilo užinu kod kuće ili knjigu kod druga, ali umesto da uskočite u auto, pustite dete samo da nađe rešenje. Nećete znati šta Vaše dete zna da uradi dok mu to ne dozvolite.

Pustite dete da pravi greške3. Budite vođa

Trebalo bi da naviknete Vaše dete da ne uči lekcije na pamet, već da u njemu probudite istraživački duh. Pitanja kao što su „Šta ti misliš?“ ili „Kako bismo mogli da rešimo ovo?“ su od velike pomoći.

4. Dozvolite mu da izgubi

Sasvim je u redu ako Vaše dete izgubi dok igrate ne ljuti se čoveče, Monopol ili bilo koju drugu društvenu igru. Nemojte popuštati da biste na kraju videli kako dete pobeđuje. Pobeda koja nije zaslužena, zapravo i nije pobeda. Gubljenje u strategijskim igrama, pomaže deci da vide kako mogu da poboljšaju svoju strategiju  i uvide da mogu da uče od drugih ljudi.

Nije lako samo sedeti i posmatrati frustracije svog deteta. Najbolje što možete da uradite jeste da naučite kako da usmerite dete.

Na kraju krajeva, lepo je dati do znanja detetu da u životu ne postoje greške već samo lekcije.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

16 saveta koji će Vam olakšati odmor sa malom decom

16 saveta da lakše preživite plažu sa malom decom

U slučaju da prvi put idete na odmor sa malom decom na more, sve što znate, ili volite o plaži - možete slobodno da zaboravite Kada idete sa bebom ili malom ... »»

Da li vaš stres utiče na dete?

Da li vaš stres utiče na dete?

Stres je svakodnevica svakog roditelja. Brige oko novca, poslovne obaveze i lista stvari koje moramo da obavimo, konstantno nas dovode do granice izdrživosti… Ponekad se praznimo na našoj deci. Istraživanja ... »»

Vožnja rolera razvija spretnost

Dete i roleri

Zašto su roleri dobri za dete? Kada i kako početi? Za rast i razvoj Vašeg deteta je najbolje da  bude što više u pokretu i igri i to na otvorenom, u ... »»