Pripreme za polazak u vrtić

Polazak u vrtić je važna i velika stepenica za dete, naročito u slučaju da prethodno nije išlo u jaslice, pa su pripreme za taj korak veoma korisne i mogu pomoći da dete lakše prođe kroz prelazni period (pa će i vama biti lakše – verujte).

Pripreme za polazak u vrtićJedna od najvažnijih stvari u pripremama za vrtić je privikavanje deteta na susrete sa novim nepoznatim osobama i drugom decom. Sa ovim morate početi mnogo pre polaska u vrtić, naročito u slučaju da dete nema brata ili sestru.

Potrudite se da stvorite što više situacija, u kojima će dete upoznavati novu decu svog, ili različitog uzrasta i dozvolite mu da stekne iskustvo druženja, igranja, deljenja igračaka, užine…

Sa rodbinom, ili prijateljima koji takođe imaju decu, možete organizovati druženja dece kod Vas, ili u gostima. U šetnji, ili parkiću potražite decu sličnog uzrasta – njihove mame takođe traže društvo za decu pa ćete se lako dogovoriti i organizovati da šetate u isto vreme. Ovo će pomoći Vašem detetu da se lakše uklopi u kolektiv.

– Vežbajte samostalnost deteta

Da bi deca bila sigurna u sebe, potrebno je da budu samostalna i da imaju navike, odnosno znanja koja su u skladu sa uzrastom deteta. Podstičite dete da se samo hrani, pere zube, odlaže igračke, da se samostalno oblači i svlači.

– Prošetajte sa detetom do vrtića i ako je moguće pokažite mu decu koja se tamo veselo igraju. Tako će steći predubeđenje da je vrtić mesto u kome je deci lepo.

– Pružite detetu priliku da ono inicira razgovor u vezi sa svim što ga zanima u vrtiću. Odgovorite na sva njegova pitanja vezana za vrtić i o razlozima zbog kojih treba da ide tamo (šta će tamo raditi, kako će mu biti organizovane aktivnosti, ko će ga voditi u vrtić, ko će dolaziti po njega ..);

– Pričajte detetu o polasku u vrtić i to u što pozitivnijem smsilu.

Vrtić mu možete predstaviti kao mesto gde ima puno igračaka i dece, u kojem se vaspitači igraju sa njima ipaze na njih.

Ipak, ne preuveličavajte značaj polaska u vrtić, kako ne biste kod deteta stvorili odbojnost.

Tretirajte polazak u vrtić kao normalnu stvar u životu Vašeg deteta.

Pripreme za polazak u vrtić– Povedite dete kada budete išli u kupovinu patofnica i torbice/rančića (u kome ćete ujutru nositi dečije stvari). Dozvolite mu da učestvuje u izboru koliko god je to moguće i napravite lep doživljaj od toga. Dete će se radovati trenutku kada će početi da koristi lepe stvari koje je izabralo.

– Prilagodite ritam detetovog života u porodici onom kojim će živeti u vrtiću,

U vrtiću postoji vremenski određen ritam dana, gde su jasno određeni segmenti dana, kao što su jutarnji prijem dece, nakon toga jutarnje telesno vežbanje, zatim doručak, usmerene aktivnosti (učenje pesmica, čitanje priče, slikanje, crtanje i slično), odmah zatim je voćna užina, pa slobodne aktivnosti (aktivnosti koje deca biraju prema sopstvenom interesovanju), nakon slobodne igre, predviđen je ručak i posle ručka posle podnevni odmor. Vreme posle odmora predviđeno je za dodatne oblike, kao i za slobodnu igru.

Nikada nemojte dete plašiti vrtićem – pretnje mogu kod deteta stvoriti negativnu sliku i izazvati otpor.

Priprema bebe za polazak u jaslice

Polazak u jaslice – adaptacija i prvi dani

Polazak u vrtić – prvi dan i rastanak

Priprema za polazak u prvi razred

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

I neće da sluša dok objašnjavate kako treba

Pravilno držanje olovke

Vaše dete uskoro kreće u predškolsko, a još uvek ne ume pravilno da drži olovku. Zgrabi je celom šakom i drži u pesnici dok piše i neće da Vas sluša ... »»

Kombinovanje hrane u dečijem obroku (važi i za odrasle)

Kombinovanje hrane u dečijem obroku (važi i za odrasle)

Pravilno kombinovanje hrane podrazumeva pripremu obroka radi bolje iskorišćenosti hranljivih materija u organizmu i što boljeg i lakšeg varenja. Za pravilno kombinovanje hrane potrebno je poznavati određene smernice. Voće bi trebalo ... »»

Kako preterana briga utiče na dete?

Kako preterana briga utiče na dete?

Dok odrasta, dete prolazi kroz razne izazovne situacije i probleme. Snalazeći se u njima ono sazreva. Roditelji, koji previše brinu o svom detetu, paze da ne budu povređeno i stalno ... »»