Pevajte sa detetom – 10 saveta

Iznenadiće vas podatak da četvrtina roditelja nikad ne peva sa svojom decom. Ako se potrudite da pevate i igrate sa detetom, značajno ćete doprineti njegovom psihološkom i neurološkom razvoju.
Kako da motivišete dete da uživa u muzici?

Pevajte sa detom1. Pustite dete da bira muziku

Istraživanja pokazuju da dete najbolje uči kada mu se dozvoli da samo donosi odluke. Što više kontrole dete ima nad situacijom, lakše će učiti. I onako mu većinu vremena govorite šta i kako treba da radi. Za promenu pustite dete da glavno kada je muzika u pitanju.

2. Ne brinite što sve vreme želi da sluša istu pesmu ispočetka

Skoro svi smo, kada smo bili mali, imali želju da neku pesmu slušamo iznova i iznova. Ako vaše dete to želi – dozvolite mu. Stručnjaci kažu da postoji razlog zašto deca to rade. Kod tek rođene dece veze u mozgu su haotične, a kako rastemo one se formiraju. Slušanje iste pesme ponovo i ponovo kreira neku vrstu stabilnosti u mozgu, koja pomaže da se naprave bolje organizovane i strukturane konekcije.

3. Omogućite detetu da bude zvezda muzike

Svako dete voli sve što se odnosi na njega lično. Probajte da umesto nekih reči u pesmi ubacite detetovo ime. To će ga oduševiti.

4. Pevajte zajedno sa detetom

Deca uče gledajući i imitirajući druge. Ako pevate sa detetom, ono će učiti od vas i kopirati vaše pevanje. Ne treba da ih učite pevanju. Samo pevajte i ono će se pridružiti.

5. Igrajte sa detetom

Istraživanja su pokazala da se čak i bebe, koje niko nije učio, prirodno kreću i cupkaju u ritmu muzike. Nekad je teško sprečiti dete da igra uz muziku koju voli. Ovo je sjajna prilika da se zabavljate i glupirate sa svojim detetom i da mu pokažete da se i vi ponekad zabavljate, a ne samo naređujete šta treba da se radi. Probajte da kopirate plesne pokrete svog deteta. Ovo će mu pomoći da bude svesno svojih pokreta, što će podstaći razvoj motorike.

Pevajte sa detom6. Koristite muziku da utičete na detetovo raspoloženje

Kada slušamo muziku brzog ritma i srce nam kuca brže. Kada slušamo sporu muziku, rad srca se usporava. Zato ujutru puštamo brzu muziku, kada želimo a se razbudimo, a uveče, kada želimo da uspavamo dete, pevamo mu spore uspavanke. Ne ustručavajte se da koristite muziku kada želite detetu da promenite raspoloženje.

7. Koristite određene pesme u istim situacijama

Deca vole poznate stavri i rutine. Ako svako veče pevate istu umirujuću uspavanku, dete će se osećati sigurno i opušteno. Tako možete koristiti neku bržu pesmu na primer ujutru za oblačenje. Ako redovno koristite muziku na ovaj način, dete će povezati određene situacije sa pesmama koje uz njih idu.

8. Puštajte pesme sa složenijim tekstom

Pesme sa trekstom koji ima neku priču će podstaći dete da sluša pesmu do kraja, što će ga navesti da bude koncentrisano duže vreme. Takođe, kasnije sa detetom možete razgovarati o tome o čemu se radi u pesmi.

9. Slušajte reči pesme

Ponekad probajte da recitujete tekst pesme bez melodije. Ovo će detetu skrenuti pažnju na ritam i rimu u govoru.

10. Dozvolite detetu da sluša muziku i kad je samo i kad je u društvu

Za dete je sjajno iskustvo da peva sa vama i ostalim ukućanima, ali ga nekad treba pustiti da uživa u muzici samo. Neka deca, naročito u porodicama sa puno dece, retko imaju vreme koje je samo njihovo. Dete će se oduševiti ako mu nabavite detetu slušalice i neki play-er koji ćete napuniti njegovom muzikom.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10 vaspitnih metoda koje ne treba koristiti

10 loših vaspitnih metoda

Lako je vaspitavati dobru decu. Teško je kada su deca komplikovana, imaju zanimljive ličnosti ili su u problematičnoj fazi razvoja, ali je sa ovom decom najvažnije da primenjujete prave vaspitne metode. Evo 10 ... »»

Da li dete manipuliše vama ?

Da li dete manipuliše vama ?

Ovo je vrlo interesantno pitanje jer su čak i vrlo mala deca svesna moći koju imaju nad svojim roditeljima. To je uglavnom stvar obrasca. Na primer, ako roditelj podigne u naručje ... »»

Priprema za uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu

Priprema za uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu

Većina roditelja jedva čeka trenutak u kome mogu da krenu sa uvođenjem čvrste hrane u ishranu beba. Mnoge bebe čine se još nestrpljivijim od svojih roditelja. Beba možda vežba praveći ustima ... »»