Pevajte sa detetom – 10 saveta

Iznenadiće vas podatak da četvrtina roditelja nikad ne peva sa svojom decom. Ako se potrudite da pevate i igrate sa detetom, značajno ćete doprineti njegovom psihološkom i neurološkom razvoju.
Kako da motivišete dete da uživa u muzici?

Pevajte sa detom1. Pustite dete da bira muziku

Istraživanja pokazuju da dete najbolje uči kada mu se dozvoli da samo donosi odluke. Što više kontrole dete ima nad situacijom, lakše će učiti. I onako mu većinu vremena govorite šta i kako treba da radi. Za promenu pustite dete da glavno kada je muzika u pitanju.

2. Ne brinite što sve vreme želi da sluša istu pesmu ispočetka

Skoro svi smo, kada smo bili mali, imali želju da neku pesmu slušamo iznova i iznova. Ako vaše dete to želi – dozvolite mu. Stručnjaci kažu da postoji razlog zašto deca to rade. Kod tek rođene dece veze u mozgu su haotične, a kako rastemo one se formiraju. Slušanje iste pesme ponovo i ponovo kreira neku vrstu stabilnosti u mozgu, koja pomaže da se naprave bolje organizovane i strukturane konekcije.

3. Omogućite detetu da bude zvezda muzike

Svako dete voli sve što se odnosi na njega lično. Probajte da umesto nekih reči u pesmi ubacite detetovo ime. To će ga oduševiti.

4. Pevajte zajedno sa detetom

Deca uče gledajući i imitirajući druge. Ako pevate sa detetom, ono će učiti od vas i kopirati vaše pevanje. Ne treba da ih učite pevanju. Samo pevajte i ono će se pridružiti.

5. Igrajte sa detetom

Istraživanja su pokazala da se čak i bebe, koje niko nije učio, prirodno kreću i cupkaju u ritmu muzike. Nekad je teško sprečiti dete da igra uz muziku koju voli. Ovo je sjajna prilika da se zabavljate i glupirate sa svojim detetom i da mu pokažete da se i vi ponekad zabavljate, a ne samo naređujete šta treba da se radi. Probajte da kopirate plesne pokrete svog deteta. Ovo će mu pomoći da bude svesno svojih pokreta, što će podstaći razvoj motorike.

Pevajte sa detom6. Koristite muziku da utičete na detetovo raspoloženje

Kada slušamo muziku brzog ritma i srce nam kuca brže. Kada slušamo sporu muziku, rad srca se usporava. Zato ujutru puštamo brzu muziku, kada želimo a se razbudimo, a uveče, kada želimo da uspavamo dete, pevamo mu spore uspavanke. Ne ustručavajte se da koristite muziku kada želite detetu da promenite raspoloženje.

7. Koristite određene pesme u istim situacijama

Deca vole poznate stavri i rutine. Ako svako veče pevate istu umirujuću uspavanku, dete će se osećati sigurno i opušteno. Tako možete koristiti neku bržu pesmu na primer ujutru za oblačenje. Ako redovno koristite muziku na ovaj način, dete će povezati određene situacije sa pesmama koje uz njih idu.

8. Puštajte pesme sa složenijim tekstom

Pesme sa trekstom koji ima neku priču će podstaći dete da sluša pesmu do kraja, što će ga navesti da bude koncentrisano duže vreme. Takođe, kasnije sa detetom možete razgovarati o tome o čemu se radi u pesmi.

9. Slušajte reči pesme

Ponekad probajte da recitujete tekst pesme bez melodije. Ovo će detetu skrenuti pažnju na ritam i rimu u govoru.

10. Dozvolite detetu da sluša muziku i kad je samo i kad je u društvu

Za dete je sjajno iskustvo da peva sa vama i ostalim ukućanima, ali ga nekad treba pustiti da uživa u muzici samo. Neka deca, naročito u porodicama sa puno dece, retko imaju vreme koje je samo njihovo. Dete će se oduševiti ako mu nabavite detetu slušalice i neki play-er koji ćete napuniti njegovom muzikom.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10 saveta za najbolje leto

10 saveta za najbolje leto

Leto je u našim mislima tokom godine, zato što nam potkrepljuje dušu. Vrućina, zabava, čisto zadovoljstvo..., ali najviše, luksuz vremena koje nije posvećeno školi. Vreme da istražujemo, stvaramo nova prijateljstva, ... »»

Igračke za decu od 2-3 godine

Igračke za decu od 2-3 godine

Sa dve godine starosti vaše dete je steklo još samopouzdanja. Tvrdoglavost, koju pokazuje, proističe iz neprekidnog sukoba, koji nastaje iz detetove želje za nezavisnošću i kontinuiranom potrebom za pomoć. Svaki ... »»

KAKO NAUČITI DETE DA NAS NE PREKIDA U RAZGOVORU?

KAKO NAUČITI DETE DA NAS NE PREKIDA U RAZGOVORU?

Počnite da učite svoje dete da vas ne prekida u razgovoru već oko treće godine. Probajte da naučite dete da, umesto da upada u razgovor odraslih, ako želi nešto da vam ... »»