Odgajiti odgovorno dete

Odgovorno dete odrasta u odgovornog čoveka i odgovornost je jedna od najvažnijih lekcija za svakog mališana. Odgajanje odgovorne dece je jedan od ciljeva svakog roditelja.

Biti odgovoran podrazumeva da donosite dobre odluke sami i na vreme. Dobra vest je da mala deca vole da uče da budu odgovorna (zato kopiraju svaki vaš pokret još od druge godine – uče da budu više kao vi). Ona su sposobna i srećna što mogu da prihvate i ispune zadatke prikladne njihovom uzrastu i mogu da razumeju šta znači praviti izbore. Dokle god ih mi podržavamo na ovom putu, dobro je.

Odgajiti odgovorno deteŠta možete da učinite?

Dajte mu dobar primer

Gotovo je nemoguće naučiti dete odgovornosti, ako sami uvek kasnimo na sastanje i zaboravljamo na bitnu papirologiju. Kao roditelji, mi predstavljamo uzore.

Ispunjavajte svoja obećanja i dolazite na vreme. Nemojte uvek pristajati na sve, deca moraju da shvate da ne možete prisustvovati baš svakoj zabavi, slavlju i druženju sa ostalom decom. Organizujte papirologiju, ključeve, mailove, torbe i novčanike. Ovo će naučiti decu vrednostima organizacije.

Dozvolite da dete samo donosi odluke prikladne svom uzrastu

Osim što ćete dozvoliti detetu da samo izabere šta će da obuče, dozvolite svom detetu malo slobode kad su u pitanju rođendani, školski zadaci i druženje. Koristite sistem za i protiv, kako bi ste naučili dete da pravilno da odlučuje.

Obezbedite mu obaveze u skladu sa godinama

Čak i mlađa deca mogu da pospreme svoj krevet ujutru i mogu da pripomognu u pakovanju školske torbe. Pomaganje u kuhinji je odličan način da se vaša deca nauče odgovornosti, dok je sređivanje sobe jedna od osnovnih zadataka, koje bi svako dete trebalo da ispunjava.

Pravite plan

Na ovaj način učite dete da bude organizovano. Možete da zakačite veliki plan obaveza na frižider tako da vaše dete može da štiklira jedan po jedan zadatak kako ga obavi. Ovako će se vaše dete osetiti ponosno, a istovremeno će naučiti da planira u napred kako bi moglo uspešno da obavi zadatke svakog dana.

Procenite obaveze koje ste zadali

Vreme je da se preispitaju obaveze, ako vaše dete konstantno ne uspeva da ih ispuni. Možda su zadaci preteški ili ih je jednostavno previše. Bolje je početi sa sitnim zadatcima i obavezama, koje ćete kasnije uvećavati, nego zatrpati dete odgovornostima tako da ono na kraju odustane. Postarajte se da vaše dete ima svu neophodnu pomoć na ovom putu, kako biste mu obezbedili uspeh.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako naučiti dete da se lepo ponaša na javnom mestu ?

Kako naučiti dete da se lepo ponaša na javnom mestu ?

Postoje dve vrste ponašanja: ono koje proističe iz iskrene brige za druge i ono koje potpada pod kategoriju formalnosti. Kako razvija socijalne sposobnosti, dete razvija i obe vrste ponašanja, kao ... »»

Dijetna vlakna

Dijetna vlakna u ishrani dece

Dijetna vlakna su neophodna u ishrani dece. Ona deluju preventivno na sprečavanje opstipacije, obaraju nivo lipida u krvi, štite od kancera debelog creva, umanjuju mogućnost pojave dijabetesa i gojaznosti. Savetuje se ... »»

voće i ishrana

Voće i povrće – dnevne potrebe dece

Voće i povrće su nezamenljivi sastojci u dečijoj ishrani. Svakodnevno kozumiranje voća i povrća je, svi nutricionisti se slažu, jedna od najvažnijih navika zdrave ishrane. Preporuke, koje stručnjaci daju (SAD, ... »»