Najčešće greške u vaspitavanju

Kao roditelj sigurno znate da su greške u vaspitanju neizbežne.

Pokušavajući da naterate dete da ubrza izlazak iz kuće, možda ćete reći: “Obuci se ili ostajemo kod kuće.“ Sasvim prirodno ono vam odgovori: “Dobro, onda ostajemo.“

Svi smo prošli kroz razne situacije sa našom decom i dobro znamo da postoje i momenti kad naše disciplinske tehnike baš i ne funkcionišu. Možda ste preterano umorni i možda postoje bitke koje nisu vredne borbe, ali ponekad bi trebalo pokazati ko je roditelj, a ko dete.

Najčešće greške u vaspitavanjuNe lažite dete

Postoje situcije u kojima roditelji ne uspevaju da pronađu drugi način na koji bi nagovorili dete da bude poslušno. Možda žurite na posao, a vaš mališan ne želi da ide u vrtić i celo jutro slušate plač. Vaše dete odbija da ode na spavanje ili ne želi da jede povrće… Možda mislite da je najbolje da ga zastrašite nekom od nerealnih laži: „Ako ne pojedeš svoje povrće, doćiće vuk iz priče da te pojede…“ Ovakve rečenice se često ucrtaju deci u pamćenje i ona ih kasnije mogu koristiti dok su u vrtiću, ili se igraju sa drugom decom, bespotrebno plašeći ostalu decu. Ovakvo ponašanje vašeg deteta može da ga dovede u nezgodnu situaciju, a i vas zajedno sa njim, u slučaju da su laži kojima ste se koristili bile veće i samim tim strašnije za dete.

Ispunjavajte svoja upozorenja

Ako želite da vas deca nikada ne slušaju – pretite im, ali ne ispunjavajte svoje pretnje. U parku, vaše dete konstantno baca pesak na stazu i ostalu decu. Možete zapretiti detetu da prestane ili ćete otići kući, u slučaju da to ne uradite, vaše dete će nastaviti sa istim ponašanjem.

Nije zabavno biti strog roditelj, ali ako je dete neposlušno za to bi trebalo da snosi posledice. Kada samo ponavljate: “Ako ne prestaneš da razbacuješ pesak uzeću ti koficu“, ali to i ne uradite, nećete zaustaviti neprihvatljivo ponašanje. Ono što vaše dete čuje jeste da može da nastavi da radi to što radi sve dok ga mama ne natera da prestane.

Dajte detetu upozorenje, a zatim, ako vaše dete nastavi sa neprihvatljivim ponašanjem, blago ga kaznite. U slučaju da bez obzira na upozorenje dete i dalje radi istu stvar, jednostavno ga pokupite i idite iz parka. Sledeći put kad budete na igralištu, ako počne da se ponaša na isti način, podsetite ga: „Sećaš se kad smo morali da odemo iz parka, jer si se tako ponašao? Nadam se da danas nećemo morati da uradimo isto.“

Tata koji popušta

Ponekad su očevi nesvesni da narušavaju vaš autoritet time što ne uspevaju da odole tim slatkim malim stvorenjima. Ako vašem detetu iznesete zajednički stav, ono se neće samo bolje ponašati, već ćete izbeći i ulogu negativca. Ako vi i vaš muž koristite različite načine kažnjavanja i to je u redu, dokle god dete snosi posledice za određeno ponašanje. Dok vas dete ne sluša, napravite zajedno listu pravila i razgovarajte o opcijama.

Prečesto podmićivanje deteta

Možda vaše dete i ne voli baš mnogo da jede, pa mu nudite parče čokolade, ako pojede povrće i piletinu iz tanjira. Budite oprezni, ako se prečesto budete koristili ovom metodom, ono može početi da vas kopira i da vas ucenjuje: „Poješću sve, ako ću posle dobiti čokoladu.“

Svima nama je ponekad potreban dobar mito kako bismo nagovorili dete da pođe u nabavku sa nama, sedi mirno za ručkom, ili se tiho igra dok odgledamo omiljenu seriju. Stručnjaci tvrde da je podrška i naglasak na dobrom ponašanju bolji način vaspitavanja. Umesto da detetu ponudite novu igračku zato što je mirno sedelo tokom ručka kod bake, recite mu kako ste ponosni na njega i koliko vas čini srećnim. Ne podcenjujte moć razočarenja. Recite detetu da ste jako tužni što je razbilo poklon koji vam je tata dao i ono će se osećati neprijatno zbog svog ponašanja. Možda ćete se u trenutku osetiti kao loš roditelj, ali vi zapravo pomažete detetu da razvije savest.

greške2Ne kršite sopstvena pravila

Možda blago udaranje deteta po rukama i ljut odgovor dobro funkcionišu kad je vaše dete neposlušno i kad se igra sa nečim što bi moglo da slomi, ali nemojte se iznenaditi ako vam vaspitačica skrene pažnju da vaše dete udara drugu decu kad mu uzmu igračke ili stanu u red ispred njega.

Ne samo da deca imitiraju vaše ponašanje, već se često i pozivaju na njega. Pripazite da ne kršite sopstvena pravila koja ste postavili, jer će se dete svaki put pobuniti kad očekujete od njega da ih poštuje.

Nemojte se iznervirati

Briga o malom detetu zahteva mnogo strpljenja. Možete se naći u situaciji da ako počnete da vičete na svoje dete ono vas jednostavno pošalje u vašu sobu. Dajte sebi dozvolu da se malo distancirate od situacije.

Udahnite duboko, izbrojte do deset i bićete mnogo efektivniji kao roditelj. Izađite iz sobe, ako je vaše dete sigurno, a ako smatrate da ne možete da ga ostavite samo, zajedno promenite prostoriju. Promena ambijenta će pomoći i vama i detetu da se smirite. U slučaju da je vaš muž kod kuće, prepustite mu kormilo. Ne zaboravite da su deca eksperti u iritiranju svojih roditelja, ali ako možete da izbegnete da situacija eskalira davajući jedno upozorenje i odmah potom kaznu, možda ćete uspeti da ostanete mirni.

Ne čekajte previše dugo

Ne čekajte previše dugo na kaznu, jer se deca ne sećaju šta su pogrešila već sat vremena nakon učinjenog dela, a pogotovu ne sutradan. Na primer, ako vaše dete udari dete sa kojim se igra igračkom, ne otkazujte sutrašnje druženje, već jednostavno oduzmite mu igračku.

Duga objašnjavanja i prepirke

Neki roditelji često provedu sate objašnjavajući detetu kako je dobra ideja da ode na spavanje, jer ga sutra čeka naporan dan kod bake. Koliko god ovo bilo primamljivo, malo dete ne može da razume šta pričate i vrlo je moguće da pričate u prazno.

Deca nisu male kopije odraslih ljudi. Duga objašnjenja i uputstva jednostavno ne dopiru do njih. Recite detetu jednostavno da nema kolača pre večere i preskočite deo gde mu objašnjavate da će slatko utoliti glad i da neće moći da večera. Izražavajte se rečima i izrazima koje dete može da razume.

Vraćanje na pravi put

Dali ste detetu opomenu, ali niste ispunili pretnju. Vikali ste na dete, jer se ono dralo na vas. Prevaziđite to. Svi mi pravimo greške. Objasnite detetu da ste svesni da ste napravili grešku i da bi trebalo svi da se potrudite da poštujete pravila.

Usporite, čak iako osećate da bi trebalo potpuno promeniti način vaspitavanja. Izaberite dve najznačajnije stvari i počnite od njih. Ne opterećujte dete sa previše novih pravila. Popričajte sa svojim detetom dok je ono mirno, kako bi znalo šta očekujete od njega.

Budite taktični. Recimo da vaše dete plače svako jutro zbog doručka. Dajte mu dve opcije – na primer: jaja ili sendvič. Na taj način će ono imati osećaj da može da bira.

Dajte mu malo vremena. Potrebno je vreme kako bi se loš obrazac ponašanja promenio. Ako budete dosledni, vremenom će dete popraviti svoje ponašanje.

Možda će biti potrebno deset ili dvadeset puta, ali na kraju će ono shvatiti.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

mobilni telefon za decu

Bon-Ton za mobilni telefon za decu

Deca danas jedva čekaju da dobiju mobilni telefon i to pomogućstvu smatphone, na kome mogu da instaliraju sve one aplikacije i igrice za koje su čuli. Kada jednom detetu date ... »»

Kako izgraditi poverenje kod deteta

Kako izgraditi poverenje kod deteta ?

Ako izgradite povernje malog deteta za male stvari, doći će kod vas sa velikim problemima. Dete neće doći pred vas i reći vam da zna da je želite da donosi ... »»

Kako reagovati kada se vaša deca svađaju?

Kako reagovati kada se vaša deca svađaju?

Kada planiramo da imamo drugo dete, svi očekujemo da će se naša deca međusobno voleti i lepo družiti. Ili bar da će biti trenutaka kada se ne svađaju i kada i ... »»