Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?

Naučiti dete šta je poštovanje i kako da poštuje druge, teže je nego što je ikad bilo, u današnjem svetu, koji se bazira isključivo na individualizmu.

Poštovanje uključuje dobrotu, ljubaznost, učtivost i mirnoću i odnosi se i na decu i na odrasle.

U nekim krugovima poštovanje je postalo prava retkost. Šta je to što roditelji mogu da urade da bi naučili svoju decu pravoj vrednosti poštovanja i da bi deca počela da tretiraju druge ljude na isti način?

Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?

Počnite rano da pokazujete detetu šta je to poštovanje. Čim dete nauči da komunicira i oblikuje svoje ponašanje, trebalo bi da ga naučumo da poštuje druge, a naročito odrasle u svojoj okolini.

Roditelji sami moraju negovati poštovanje, jer kao što već znamo, deca najviše uče iz primera i kroz sopstveni primer najbolje ćemo im pokazati šta je poštovanje.

Roditelji se međusobno moraju tretirati sa poštovanjem, slušati jedno drugo dok govore, prihvatati mišljenje supružnika i kada se razlikuje i uvek se jedno drugom obraćati ljubazno. Sopstvenim primerom možemo dete naučiti lepim manirima, poštovanju tuđe privatnosti i tuđih stvari. Sve to dete bi trebalo da nauči što ranije.

Pokažite poštovanje prema svome detetu. Poštujte njegove želje, mišljenja i stvari. Razgovarajte smireno sa detetom, ne gubeći živce, ne nazivajući ga pogrdnim imenima i bez omalovažavanja.

Mladim ljudima obično ne smeta ako njihovi roditelji ponekad i opsuju, ali ih svakako pogodi ako ih nazovu pogrdnim imenom. Vodite računa i o tonu kojim razgovarate sa detetom.

Slušajte pažljivo svoje dete. Jedan od najlakših načina da učinite da se vaš sagovornik oseti poštovanim jeste da ga pažljivo slušate. Posvetite svom detetu potpunu pažnju dok razgovarate sa njim. Ostavite sve što radite u tom trenutku, ugasite televizor, udaljite se od kompjutera, zatvorite knjigu i uspostavite kontakt očima sa vašim detetom. Skoncentrišite se na ono što vam dete govori i na osećanja koja pokušava da izrazi i uzvratite mu ih.

Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?Naučite ga da bude iskreno. Drugi način da se dete osete poštovanim jeste kad su drugi iskreni sa njima. Izrazite jasna očekivanja i suptilno im dajte do znanja kada su ih ispunili, a kada nisu. Budite direktni, ali i ljubazni. Ako ste iskreni sa detetom, naučićete ga da gradi iskrene odnose sa drugim ljudima.

Poštujte različitosti. Iskoristite priliku da zajedno učite o drugim kulturama, religijama, političkim stavovima i ljudima. Pomozite detetu da se oseća prijatno u različitim okruženjima. Stvaranje prilika u kojima se cene i prihvataju različitosti pomaže detetu da se sa poštovanjem ophodi prema ljudima koji se razlikuju od njega.

Pomozite detetu da izgradi samopoštovanje. Ako se bude dobro osećalo u svojoj koži, veća je verovatnoća da će i druge tretirati sa poštovanjem. Proslavite njegova dositgnuća i obratite pažnju na stvari koje dobro obavlja. Ohrabrite dobro ponašanje, a kada je neophodno, suptilno ispravite loše vladanje. Samopouzdanje deteta direktno je uslovljeno poštovanjem koje dobija od svoje okoline, a najviše od svojih roditelja.

Stavite se u detetovu poziciju. Malo ljubaznosti i poštovanja prema detetu, kasnije će se svakako isplatiti. Ako očekujete da dete ne uzima vaše stvari bez pitanja, obezbedite isti tretman za njegove stvari. Pokušajte da se setite kako je biti u tim godinama – empatija je važna za razvoj poštovanja.

Oblikovanje poštovanja, pokazivanje ljubavi, brige i pažnje, kao i pokazivanje saosećanja, su način da naučimo svoju decu poštovanju. Ako radimo sve ove stvari, dete će reagovati na pozitivan način, a kao rezultat dobićemo zadovoljsvo da se naše dete prema drugima odnosi sa poštovanjem.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Sa malim detetom na igralištu

Igralište i malo dete – 6 saveta

Igralište ili parkić su mesto najboljeg provoda za svako dete, ali je to ujedno i mesto na kom deca najčešće doživljavaju povrede. Koliko god da pazite, vaše dete će doći u ... »»

sigurnost bebe

Sigurnost bebe u kući

Priprema Vašeg doma za novog člana porodice je odlučujući faktor za sigurnost bebe. Kako beba raste i uči da hoda počinje da dolazi u kontakt sa stvarima po kući. Napravite zaštitu za ... »»

Kada-dete-treba-uputiti-psihologu

Kada dete treba uputiti psihologu?

Da bi dete zdravo odrastalo, na vreme treba prepoznati ne samo eventualne nedostatke telesnog razvoja ili nastajanje mogućih oboljenja, već i postojanje mentalnih i psiholoških problema deteta. U nastojanju da Vam ... »»