Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?

Naučiti dete šta je poštovanje i kako da poštuje druge, teže je nego što je ikad bilo, u današnjem svetu, koji se bazira isključivo na individualizmu.

Poštovanje uključuje dobrotu, ljubaznost, učtivost i mirnoću i odnosi se i na decu i na odrasle.

U nekim krugovima poštovanje je postalo prava retkost. Šta je to što roditelji mogu da urade da bi naučili svoju decu pravoj vrednosti poštovanja i da bi deca počela da tretiraju druge ljude na isti način?

Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?

Počnite rano da pokazujete detetu šta je to poštovanje. Čim dete nauči da komunicira i oblikuje svoje ponašanje, trebalo bi da ga naučumo da poštuje druge, a naročito odrasle u svojoj okolini.

Roditelji sami moraju negovati poštovanje, jer kao što već znamo, deca najviše uče iz primera i kroz sopstveni primer najbolje ćemo im pokazati šta je poštovanje.

Roditelji se međusobno moraju tretirati sa poštovanjem, slušati jedno drugo dok govore, prihvatati mišljenje supružnika i kada se razlikuje i uvek se jedno drugom obraćati ljubazno. Sopstvenim primerom možemo dete naučiti lepim manirima, poštovanju tuđe privatnosti i tuđih stvari. Sve to dete bi trebalo da nauči što ranije.

Pokažite poštovanje prema svome detetu. Poštujte njegove želje, mišljenja i stvari. Razgovarajte smireno sa detetom, ne gubeći živce, ne nazivajući ga pogrdnim imenima i bez omalovažavanja.

Mladim ljudima obično ne smeta ako njihovi roditelji ponekad i opsuju, ali ih svakako pogodi ako ih nazovu pogrdnim imenom. Vodite računa i o tonu kojim razgovarate sa detetom.

Slušajte pažljivo svoje dete. Jedan od najlakših načina da učinite da se vaš sagovornik oseti poštovanim jeste da ga pažljivo slušate. Posvetite svom detetu potpunu pažnju dok razgovarate sa njim. Ostavite sve što radite u tom trenutku, ugasite televizor, udaljite se od kompjutera, zatvorite knjigu i uspostavite kontakt očima sa vašim detetom. Skoncentrišite se na ono što vam dete govori i na osećanja koja pokušava da izrazi i uzvratite mu ih.

Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?Naučite ga da bude iskreno. Drugi način da se dete osete poštovanim jeste kad su drugi iskreni sa njima. Izrazite jasna očekivanja i suptilno im dajte do znanja kada su ih ispunili, a kada nisu. Budite direktni, ali i ljubazni. Ako ste iskreni sa detetom, naučićete ga da gradi iskrene odnose sa drugim ljudima.

Poštujte različitosti. Iskoristite priliku da zajedno učite o drugim kulturama, religijama, političkim stavovima i ljudima. Pomozite detetu da se oseća prijatno u različitim okruženjima. Stvaranje prilika u kojima se cene i prihvataju različitosti pomaže detetu da se sa poštovanjem ophodi prema ljudima koji se razlikuju od njega.

Pomozite detetu da izgradi samopoštovanje. Ako se bude dobro osećalo u svojoj koži, veća je verovatnoća da će i druge tretirati sa poštovanjem. Proslavite njegova dositgnuća i obratite pažnju na stvari koje dobro obavlja. Ohrabrite dobro ponašanje, a kada je neophodno, suptilno ispravite loše vladanje. Samopouzdanje deteta direktno je uslovljeno poštovanjem koje dobija od svoje okoline, a najviše od svojih roditelja.

Stavite se u detetovu poziciju. Malo ljubaznosti i poštovanja prema detetu, kasnije će se svakako isplatiti. Ako očekujete da dete ne uzima vaše stvari bez pitanja, obezbedite isti tretman za njegove stvari. Pokušajte da se setite kako je biti u tim godinama – empatija je važna za razvoj poštovanja.

Oblikovanje poštovanja, pokazivanje ljubavi, brige i pažnje, kao i pokazivanje saosećanja, su način da naučimo svoju decu poštovanju. Ako radimo sve ove stvari, dete će reagovati na pozitivan način, a kao rezultat dobićemo zadovoljsvo da se naše dete prema drugima odnosi sa poštovanjem.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Plivanje se preporučuje od najranijeg uzrasta

Najbolji sport za decu od 6-10 god., plivanje, atletika, gimnastika, klizanje…

U uzrastu od 6-10 godina mnoga deca su već aktivni sportisti. Na roditeljima je odgovornost i briga o tome da li je dete izabralo najbolji sport za svoje sposobnosti i ... »»

Bušenje ušiju - Kada i kako?

Kada i kako probušiti uši detetu ?

Verovatno ste primetili da neki roditelji probuše svojoj devojčici uši dok je još jako mala, pošto nema medicinskih razloga za čekanje. Potrebno je da budete svesni da ne rade svi bušenje ... »»

25 saveta za mame koje imaju sinove

25 saveta za mame koje imaju sinove

Mame su najvažnije ženske osobe u životima svojih sinova dok odrastaju, njihovo prvi učitelji i one od kojih će uvek tražiti dozvolu i odobravanje. Put od pitanja: „Mogu li da izađem ... »»