Igračke za decu od 2-3 godine

Igračke za decu od 2-3 godineSa dve godine starosti vaše dete je steklo još samopouzdanja. Tvrdoglavost, koju pokazuje, proističe iz neprekidnog sukoba, koji nastaje iz detetove želje za nezavisnošću i kontinuiranom potrebom za pomoć. Svaki put dete iznova testira svoje mogućnosti.

Nezavisnost je praćena proširenjem govornih sposobnosti. Dete sada može da izgovara kratke rečenice i ume da kaže šta mu je potrebno, ili šta želi. Počinje da razume i apstraktne koncepte. Može da traži da mu date još mleka, ili da ispituje da li može kasnije da legne da spava, ali i dalje ne razume šta znači sledeći mesec, ili sledeća godina.

U ovom uzrastu dete može da zamisli slike, ili da bude u stanju da organizuje igračke po veličini, boji ili obliku. Popravlja mu se memorija i može biti u stanju da na kraju dana ispriča šta je jelo za ručak. Mali broj dvogodišnjaka ume da prepozna neke boje i slova i da broji do 10 ili više.

Deca ovog uzrasta su puna energije pa treba birati igračke koje će je kanalisati. Tražite i edukativne  igračke koje predstavljaju izazov za njihov um.

Igračke sa točkićima, koje dete može samo da gura, kao što su tricikli, kolica ili guralice i dalje su im omiljene. Okretanje pedala može da bude nešto što je još uvek problem. Neka igračke budu dobro izbalansirane. Nije loše da imaju i deo u koji dete može da spakuje stvarčice.

Igračke za decu od 2-3 godineLopte su i dalje su visoko na listi omiljenih igračaka, pogotovo što dete sada ume da cilja u metu koju gađa. Iskoristite par kanti kao obruče pa možete zaigrati košarku sa detetom. Druga ideja je da obeležite gol linije i pokažete detetu pojednostavljenu verziju fudbala.

Podstaknite detetovu kreativnost. Odredite prostor u kući koji će dete moći da koristi za svoje kreativne radove i  može da ga zaprlja. Predložite detetu da nacrta nebo, travu ili nešto slično. Možete mu dati tempere i nekoliko širokih četkica za slikanje.

Muzika inspiriše dete da igra, pljeska, okreće se, poskakuje, čak i viče, pa neće škoditi ako mu nabavite muzičke igračke, daire, ili bubnjeve. Eksperimentišite sa različitim pravcima u muzici i podstaknite dete da prati ritam melodije koju sluša.

Odredite fioku ili kutiju u koju ćete spakovati odeću za presvlačenje. Napravite asortiman košulja, suknji, šešira, cipela sa visokom potpeticom ili od bilo čega drugog što bi moglo da podstakne dete na ludiranje. Ovo je dobra vežba za oblačenje i svlačenje garderobe.

Igračke za glumu treba da budu realistične. Kupite set tanjira, šerpi, lonaca igrački i plastičnu hranu. Postavite mali sto i stolice gde dete može da servira čaj ili večeru dok se igra. Nabavite malu metlu ili mali usisivač kako bi i čišćenje bilo zabava.

Ukoliko dete ima interesovanja za igre koje uključuju gradnju ili slaganje, nabavite velike kocke za slaganje, ili setove kod kojih blokovi mogu međusobno da se povežu. Može napraviti autobus, voz, čak i čitavu farmu sa kućama.

Novostečena spretnost vašeg deteta pruža mnoge nove mogućnosti za igru. Lakše može da složi slagalice od pet delova, da upotrebi set plastičnih ključeva kako bi otvorilo vrata plastične kućice, da složi plastične čaše jednu u drugu, da obuče i svuče lutke opremljene garederobom sa čipkama i kopčama.

Igračke za bebe od 0-3 meseca

Igračke za bebe od 3-6 meseci

Igračke za bebu od 6-9 meseci

Igračke za bebe od 9-12 meseci

Igračke za bebe od 12-18 meseci

Igračke za uzrast od 18-24 meseca

Igračke za dete od 3 godine

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Razvoj vida - Kako bebe vide

Razvoj vida – Kako bebe vide ?

Većina mladih roditelja se pita kako bebe vide i kada počinju da ih prepoznaju. Vid tek rođenog deteta je oko 20 do 30 puta lošiji nego kod odraslih. Bebe ne mogu ... »»

Nekoliko osnovnih pravila za hranjenje bebe

Nekoliko osnovnih pravila za hranjenje bebe

Pitate se šta bi i kako vaša beba trebalo da jede u kom uzrastu. Evo nekih odgovora na najčešća pitnja pedijatrima: Osnovna pravila dojenja: - Dojite bebu onda kada ona to traži. Zaboravite ... »»

20 činjenica koje bi svaki roditelj trebalo da zna

20 stvari koje bi svaki roditelj trebalo da zna

Šta je to što bi svaki roditelj trebalo da zna?   1. Vi ste junak za vaše dete. Jači ste i moćniji od Supermena, Betmena i Spajdermena zajedno. Ako bijete svoju decu ... »»