Uputstvo za kupanje bebe

Kupanje bebe je osnovni deo nege i potrebno je bude redovno i efektno.

Bez obzira na to koliko je beba stara, neka pravila važe uvek:

– Ne kupajte bebu koja je tek jela! Do uzrasta malog deteta najbolje je da se kupanje obavlja pre večernjeg obroka.

– Ne kupajte dete koje je vidno uznemireno. Bolje je neki put i preskočiti kupanje, nego praviti traumu i detetu i sebi.

– Pristupite li samom činu smireni i pripremljeni, ceo ritual će ubrzo postati uživanje za celu porodicu!

Uputstvo za kupanje bebe

Uputstvo za kupanje bebe

KUPANJE BEBE

Vašoj bebi je otpao pupčanik i spremni ste za kupanje u kadici!

Pripremite sve što Vam može zatrebati, a to je:

– kadica,

– topla voda,

– neklizajuća podloga (za početak može pamučna pelena),

– blagi bebi sapun,

– dva frotira, koja će Vam biti na dohvat ruke – jedan za brisanje, drugi rezervni, ako prvi ispadne ili ga slučajno pokvasite.

Takođe budite spremni da brzo obučete okupanu bebu, tako što ćete pripremiti na vreme komplet garderobicu, čarapice, četku ili češalj za kosu, tanku pamučnu kapicu… Podrazumeva se da Vam je na pultu za presvlačenje već spreman pribor za presvlačenje, koji inače koristite – kremice, pelena (sa širokim povojem po potrebi)…

Postavite kadicu za bebu i sipajte toplu vodu tek da malo prekrije dno. Beba je još uvek mala i lakše je okupati je ako nije potpuno potopljena. Temperatura vode mora biti takva da kad potopite svoju ruku osećate prijatnu toplinu. Ako morate dodati toplu, ili hladnu vodu, to uvek činite što dalje od bebinog tela i u malim količinama.

Skinite bebu i uhvatite je desnom rukom preko grudnog koša tako da je Vaša šaka ispod njenog pazuha, a palac preko ramena. Levom rukom pridržavajte leđa i pazite da je uvek nagnuta malo unapred, tako ne morate brinuti o pokretima glave. Ako imate nekog da Vam pomaže, jedna osoba može sa obe šake držati bubu ispod pazuha, dok druga pere i poliva bebu.

Prinesite bebu vodi i počnite kupanje laganim kvašenjem deteta da bi se naviklo na nov osećaj. Levom rukom lagano kvasite nogice, a zatim i leđa. Desnom držite dete pod grudima. U ovom položaju možete ih i oprati tako što natrljate malo sapunom i blago isperete. Nemojte koristiti puno sapuna, ili kupke, jer će ispiranje biti teže, a previše nasapunjana beba Vam može i iskliznuti iz ruke.

Nakon što ste već postavili pelenicu u vodu u kadi, možete potopiti bebicu u vodu.

Desnom rukom prihvatite glavu i vrat i spuštate lagano bebu na leđa. Vaša desna ruka tokom kupanja ostaje ispod bebine glave, a pranje nastavljate laganim pokretima leve ruke.

Kupanje treba da protekne u opuštenom raspoloženju

Kupanje treba da protekne u opuštenom raspoloženju

Uvek važi pravilo da se pranje odvija odozgo na dole i da se obrati posebna pažnja na prevoje vrata, pazuha i prepona.

Kupanje treba da protekne u opuštenom raspoloženju, ali budite spremni za slučaj da dete napravi neki nagli pokret.

Kada ste okupali bebu potrebno je i da je lepo isperete, jer ostaci sapunice mogu zasmetati njenoj osetljivoj koži. To činite tako što uzimate bebu u isti položaj kao kada ste je spuštali u kadicu. Ako imate nekoga da Vam pomogne, a u poslednje vreme mladi roditelji većinu obaveza obavljaju zajedno, pridržavajte dete sa obe šake pod pazuhom, a drugi roditelj neka ispira sipajući tanak mlaz mlake vode. Ostajemo pri tome da je glava uvek blago nagnuta napred zbog sigurnosti vrata i zbog slivanja vode preko lica.

Ta voda može biti iz već spremnog bokala ili tekuća. Ako koristite tekuću vodu, uvek prvo podesite temperaturu vode, pa tek onda polivajte bebu. Za svaki slučaj, kada nameštate vodu, uvek prvo puštate hladnu pa postepeno dodajete toplu, a zatvarate uvek prvo toplu pa hladnu vodu. Pripremljen bokal sa toplom vodom je možda bolja varijanta, jer tokom kupanja ne gubite vreme oko podešavanja temperature vode i nema rizika da ćete bebu opeći ili uplašiti, ako naglo krene vruća ili hladna voda.

Odmah nakon kupanja umotavate dete u čist frotir. Sušenje vršite laganim tapkanjem, nikako trljanjem.

Možda će Vas u samom početku biti strah, jer je beba tako nežna i osetljiva, ali ne brinite, polako ćete napredovati zajedno sa rastom deteta, pa će vam uskoro ova mala rutina predstavljati veliko zadovoljstvo.

*NIKADA NEMOJTE OSTAVLjATI DETE BEZ NADZORA U VODI ILI BLIZU NjE, MA KOLIKO ONA BILA PLITKA

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

devojčica ili dečak

Torta otkriva da li će beba biti devojčica ili dečak! Nova moda za buduće roditelje!

Torta, koja otkriva pol još nerođene bebe je u poslednjih godinu dana postala pravi hit u Americi - a to znači da će uskoro biti popularna i kod nas! Nisu u ... »»

Peršun u dečijoj ishrani

Peršun u dečijoj ishrani

Peršun se u dečiju ishranu uvodi oko osmog meseca i to kao dodatak ostalom povrću. Ako se daje sam kao vavarivo ima blago gorak ukus pa deca neće da ga ... »»

Suva koža kod dece

Suva koža kod dece

Dečija koža često postane suva jer je nežna i osetljivija nego kod odraslih. Tokom zime na to može da utiče hladnoća i suv vazduh. Ako dete ima sklonost ka tome može ... »»