Razvoj samopouzdanja kod dece

http://superdete.com/0-1/razvijanje-samopouzdanja-kod-deceSvaki roditelj se nada da će uspešno obaviti svoj zadatak i pozitivno uticati na razvoj samopouzdanja kod svog deteta. Razvoj odnosa deteta prema sebi je jedan od najvećih izazova među roditeljskim obavezama. Ljudi, koji su u detinjstvu stekli pozitivan stav o sebi, imaju osećaj sopstvene vrednosti i više mogućnosti za uspeh.

Koncept samopouzdanja počinje da se razvija u najranijoj fazi života. Od samog početka, beba uči reakcije i način viđenja sebe u odnosu na druge ljude. Već sa osamnaest meseci, dete ima jasnu viziju o sopstvenom drugačijem i specifičnom identitetu. Kako bi pomogli Vašoj bebi da se oseća dobro u svojoj koži, trudite se da prepoznate jedinstvene kvalitete koja ona poseduje. Jako je važno obratiti pažnju na bebin temperament, kako bi Vaša očekivanja odgovarala njenoj ličnosti.

Deca sa samopouzdanjem, imaju osećaj unutrašnje vrednosti, koji im pomaže da spremno dočekuju izazove i rade kooperativno sa drugima. Kada deca ne razvijaju samopouzdanje imaju tendenciju da se fokusiraju na promašaje umesto na uspehe, probleme umesto na izazove i teškoće umesto na mogućnosti. Ne postoji jedinstveni način za poboljšanje samopoštovanja, ali jedan od načina je da deci pokažemo “bezuslovno pozitivno razmišljanje”. Neka Vaše dete zna da brinete za njega i da ga prihvatate, bez obzira na to kakve izazove nailazite u prihvatanju Vašeg deteta kao ličnosti, pa čak i kada ne odobravate njegovo ponašanje.

Pošteno priznanje i pohvala

Pošteno priznanje i iskrena pohvala dolaze od srca i odnose se na neku specifičnou radnju ili delo Vašeg deteta. Ponekad provedemo mnogo vrmena u izricanju fraza poput, “Dobro si to uradio!”, koje vremenom detetu gube na značenju. Uvek je bolje biti izričitiji sa pohvalama u kojima se ceni trud koji je dete uložilo, poput “Stvarno si se namučio gradeći taj toranj od kocki!” ili “Hvala ti što si pomogao bratu da sredi sobu”.

Samopoštovanje je duboko, unutrašnje osećanje i Vaši komentari će imati najbolji uticaj ukoliko imaju veze sa dečijim osećanjem prema sopstvenoj vrednosti. Kada hvalite decu, učinite to na način koji će povećati njihovo unutrašnje zadovoljstvo.

Poštovanje

Razvoj-samopouzdanjaJoš jedna važna komponenta u jačanju dečijeg smapouzdanja je poštovanje. Postoji nekoliko načina kojima možete ukazati poštovanje prema Vašoj deci. Recimo kada se nađu pred problemom, ponudite im različite opcije, a zatim ispoštujte i složite se sa dečijim odlukama. Ukazivanje poverenja prema dečijim mogućnostima za donošenje odluka pomaže im u građenju samopouzdanja. Još jedan od načina na koji možete ukazati poverenje Vašoj deci je da im objasnite razloge koji stoje iza pravila ili odluka odraslih. Izbegavajte da pričate o deci u njihovom prisustvu, osim ako i ona nisu uključena u razgovor.

Sposobnost

Najefektivnija stvar koju možete uraditi da se Vaše dete oseti samopouzdano je da mu pomognete da stekne različite sposobnosti. Svaki put kada Vaše dete uradi nešto dobro, oseća se sposobno zbog činjenice da je nešto postiglo, a ne zbog toga šta mu je neko rekao. Navodimo Vam šest praktičnih načina pomoću kojih možete pomoći Vašem detetu da stekne sposobnost:

– Ohrabrujte Vaše dete da pravi sopstvene izbore i bude nezavisno što je više moguće.

– Obezbedite mu različita iskustva i aktivnosti kako bi Vaše dete osetilo slast uspeha.

– Pružite im mogućnosti, koje su izazovne, ali ne i preteške i frustrirajuće. Kada razvijaju. nove veštine, deci je potrebna vešba i višestruko ponavljanje.

– Ohrabrujte ih u različitim veštinama, bilo da su za dečake ili devojčice. Izbegavajte stereotipne ideje o tome koje su igre prikladne za pol Vašeg deteta.

– Pružite detetu kreativne aktivnosti u kojima može da ispituje proces kreiranja, kao i da izražava svoje ideje i osećanja.

– Omogućite Vašem detetu što veću interakciju sa drugom decom, kako bi razvilo strategiju i kooperativnost u grupi.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Izgradite odnos sa detetom

Gradite li odnos sa detetom?

Želite da uspostavite blizak odnos sa detetom? Želite da budete sjajan roditelj? Hoćete da živite u domu u kom disciplinske mere nisu potrebne? Želite da odgojite srećno i zdravo dete? Tajna ... »»

paradajz

Paradajz u dečijem jelovniku

Paradajz je verovatno najomiljenija salata, ne samo zbog lepog izgleda, već i nezamenjivog ukusa i mirisa. Osvežavajući blago kiselkasto-slatkasti ukus, čini ga idealnom salatom u vrelim letnjim danima. Osim što ... »»

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

Oko bebinog prvog rođendana većina roditelja misli da sad već dobro poznaje svoje dete. Shvatili ste koji mu ritam spavanja najviše odgovara, prepoznajete njegov plač izdaleka, znate kojim se igračkama najviše ... »»