Kako da pomognete bebi kad počnu da rastu zubići

Kako-da-pomognete-bebi-kad-pocnu-da-rastu-zubiKad počnu da rastu zubići naporno je i roditeljima i bebi.

Ovaj dugotrajan i ponekad iscrpljujući proces dešava se tokom prve godine života deteta. U najvećem broju slučajeva počinje oko šestog meseca, ali varijaciije su česte, tako da kod vaše bebe može početi ranije ili kasnije.

Generalno pravilo je da se kao prvi zubići pojavljuju donje dve jedinice, praćeni gornjim jedinicama. Zatim istim redosledom izrastaju dvojke, pa svi ostali zubići.

Period, koji je potreban svakom zbiću da nikne je takođe različit kod svakog deteta, ali se svih 20 mlečnih zuba pojavi do treće godine života.

Rast zuba neće na sve bebe uticati na isti način. Za neke to može biti izuzetno neprijatno iskustvo. Samo izbijanje zubića iz vilične kosti i probijanje kroz desni može biti toliko bolno da će se odraziti na bebino raspoloženje, apetit i san.

Kod nekih beba međutim, ceo ovaj proces se odvija sa lakoćom. Ponekad jedan zub može da predstavlja veliki problem, dok neki od sledećih zuba može nići, a da ga i ne primetite.

Znaci da Vašoj bebi rastu zubići:

Postoje mnogi pokazatelji da bebi počinju da rastu zubi i oni se mogu pojaviti čak i nedeljama i mesecima pre nego što se pojavi i sam zub:

1. Glodanje – obratite pažnju da li vaša bebe neprekidno žvaće sve što može da dohvati, uključujući i svoje prste i ruke. Ako je tako, verovatno joj žvakanje olakšava nelagodnost koju oseća u desnima.

2. Crvene, natečeni desni i sluzokože usne duplje

3. Pojačano lučenje pljuvačke i curenje nosa

3. Gubitak apetita, pa čak i odbijanje hrane

4. Nespavanje noću

5. Opšta razdraženost i nemir

6. Povišena temperatura

7. Ređa stolica usled gutanja veće količine pljuvačke koja se luči

8. Ojed od pelena – Ovde postoje 2 teorije. Jedna je da pljuvačka koju beba guta čini stolicu kiselijom što uzrokuje ojed, dok druga kaže da zbog pojačanog lučenja pljuvačke beba blago dehidrira zbog čega je urin koncentrovaniji pa jače iritira bebinu kožu, što dovodi do ojeda.

Nikad ne ignorišite simptome kao što su povišena temperatura ili dijareja, pod izgovorom da su sve to samo znaci izbijanja zuba. Ovakvi problemi ne  moraju biti povezani sa rastom zuba, tako da je najbolje da u ovakvim slučajevima potražite savet pedijatra.

Kako možete pomoći vašoj bebi tokom izrastanja zuba?

Ako vidite da je vaša beba u bolovima, evo nekoliko saveta stručnjaka:

Kako pomoći bebi kad rastu zubici1. Utrljajte malo gela za zube na njene desne čistim prstima. Prethodno se posavetujte sa svojim apotekarom koji gel je odgovarajući.

2. Dajte joj nešto tvrdo i hladno da žvaće, npr. gumeni prsten koji ste prethodno ohladili u frižideru (ne stavljajte ga u zamrzivač, jer bi ste na taj način mogli da oštetite bebine desni). Ako je beba dovoljno stara, možete joj ponuditi i biskvit, jabuku ili šargarepu. Naravno u ovom slučaju nikako ne ispuštajte bebu iz vida.

3. Homeopatski lekovi – Kao i svi alternativni lekovi, ne postoji dokaz da funkcionišu, ali mame koje su ih probale, kunu se da pomažu.

4. Dajte vašoj bebi flašicu hladne vode.

5. Postoje i lekovi koji ublažuju bolove kod bebe. Ako se odlučite za ovu opciju obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

6. Mazite se i igrajte se sa bebom, ne bi li ste joj skrenuli pažnju sa bola.

I ne zaboravite jednom kad su zubići izrasli, naučite dete da se stara o higijeni na ispravan način.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

otisak-2

Otisak dlana Vašeg deteta – šansa koja se ne ponavlja

Kada dobijete bebu vreme počne da leti. Iako se mamama i tatama malih beba čini da nikako da prođe vreme pelena, odjednom je tu prvi rođendan. Drugi dođe još brže, ... »»

Temenjača izaziva uznemirenost kod bebe

Temenjača

Zašto nastaje temenjača kod beba? Kako ukloniti temenjaču? Roditelji često, iz straha da ne povrede bebu, pri kupanju ne operu dobro gornji deo bebine glave, gde se nalazi velika fontanela. ... »»

Najbolje igračke za bebu

Najbolje igračke za bebu

Igračke su ozbiljna stvar za bebu. One joj pomažu da upozna svet oko sebe i uz pomoć njih ona vežba nove veštine. Vaša tek rođena beba će žudeti za igračkama ... »»