Puzanje kod bebe – Zašto je važno ?

Puzanje kod bebe predstavlja jedno od dostignuća i jedan od ponosnih trenutaka za roditelje.

Naučite kako da podstaknete bebu da puzi.

Kada bi beba trebala da počne da puzi

Već sa šest meseci starosti beba će često pokušavati da stane na sve četiri i počne da puzi. Može da se dogodi da beba na nauči da puzi krećući se unapred u sledeća tri meseca. Neke bebe nikada ne puze u klasičnom smislu reči, već mogu da sve obavljaju tako što pokreću jednu nogu, dok drugu samo vuku. Izvadite svoju kameru i zabeležite trenutke meškoljenja vaše bebe.

Važnost puzanjaPuzanje kod bebe - Zašto je važno ?

Ima beba koje jednostavno preskoče fazu puzanja i odmah krenu sa hodanjem, ali puzanje donosi mnogo dobrih stvari. Puzanje pomaže da bebine noge ojačaju za kasnije hodanje, ali je i pomoć za kasnije učenje. Kada puzanje počne, način na koji beba to radi, kao i koliko dugo traje daje specifičan uvid u to kako je organizovan bebin mozak, naročito područje međumozga.

Ne zaboravite i da je puzanje smešno za gledanje i potrudite se snimite kamerom. Za par godina biće još smešnije za gledanje.

Pomozite bebi da krene

Kad god beba sam krene da puzi, ili joj je potreban mali podsticaj evo nekoliko tehnika kojima možete da joj pomognete da stane na sve četiri:

– Vreme na stomačiću – Jedini način da pružite bebi šansu da razvije svoje sposobnosti za puzanje je da što više vremena provede na stomačiću. Možda će se beba buniti, ali ako joj ne pružite priliku odlaganje je neizbežno. Vreme na stomačiću je važno.

– Odraz u ogledalu – Ponekad je beba svoj najbolji navijač. Postavite ogledalo ispred bebe i uživajte dok je gledate kako pokušava da dopuzi do svog „druga“.

– Kombinacija peškira i igračke – Možete urolati peškir i postaviti ga ispod bebinog stomaka kao podršku dok pokušava da puzi. Sa manje napora i uz igračku nadohvat ruke daćete joj podsticaj da počne da puzi.

– Podržite je – Možda je sve što je potrebno vašoj bebi da krene sa puzanjem malo podrške sa vaše strane. Postavite ruke iza njenih nogu dok leži na stomaku, sa nogama savijenim tako da može da se odgurne. Beba će shvatiti da pomeranje nogu dovodi do kretanja unapred i uskoro će sama puzati.

– Budite bebin najveći navijač – Bilo da beba brzo napreduje, ili napreduje sporo i stabilno, ohrabrivanje sa vaše strane dodatno će motivisati bebu i biće manje frustrirana.

Kada treba da se zabrinete

Ukoliko se beba do devet meseci starosti trudi da stane i kruži okolo uz nameštaj, to je znak da se njena motorika dobro razvija i nema veze da li puzi. Ako ste i dalje zabrinuti, konsultujte se sa svojim pedijatrom kada odvedete bebu na kontrolu, koja se obavlja sa godinu dana starosti i pokušajte da ne izvodite preuranjene zaključke.

Kada beba postane pokretna važno je da njeno okruženje bude bezbedno. Imajte na umu da se svaka beba razvija različito.

Ukoliko preskoči puzanje i odmah krene da hoda jedina stvar o kojoj treba da brinete je kako da pratite njen tempo.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Šta kad beba neće flašicu ?

Šta kad beba neće flašicu ?

Dojenje jeste najzdravija ishrana koju beba može da dobije, ali mnoge mame dođu u sitaciju da jednostavno moraju da uvedu hranjenje na flašicu, bilo kao dodatak dojenju, ili kao jedinu ... »»

Uputstvo za kupanje bebe

Uputstvo za kupanje bebe

Kupanje bebe je osnovni deo nege i potrebno je bude redovno i efektno. Bez obzira na to koliko je beba stara, neka pravila važe uvek: - Ne kupajte bebu koja je tek ... »»

Srećno dete - 10 saveta za roditelje

Srećno dete – 10 saveta za roditelje

Šta to čini srećno dete koje se razvija u zadovoljnu odraslu osobu?   Odgajiti srećno dete je suština uspeha vaspitanja za mnoge roditelje. A šta je zapravo to što decu, a i ... »»