Puzanje kod bebe – Zašto je važno ?

Puzanje kod bebe predstavlja jedno od dostignuća i jedan od ponosnih trenutaka za roditelje.

Naučite kako da podstaknete bebu da puzi.

Kada bi beba trebala da počne da puzi

Već sa šest meseci starosti beba će često pokušavati da stane na sve četiri i počne da puzi. Može da se dogodi da beba na nauči da puzi krećući se unapred u sledeća tri meseca. Neke bebe nikada ne puze u klasičnom smislu reči, već mogu da sve obavljaju tako što pokreću jednu nogu, dok drugu samo vuku. Izvadite svoju kameru i zabeležite trenutke meškoljenja vaše bebe.

Važnost puzanjaPuzanje kod bebe - Zašto je važno ?

Ima beba koje jednostavno preskoče fazu puzanja i odmah krenu sa hodanjem, ali puzanje donosi mnogo dobrih stvari. Puzanje pomaže da bebine noge ojačaju za kasnije hodanje, ali je i pomoć za kasnije učenje. Kada puzanje počne, način na koji beba to radi, kao i koliko dugo traje daje specifičan uvid u to kako je organizovan bebin mozak, naročito područje međumozga.

Ne zaboravite i da je puzanje smešno za gledanje i potrudite se snimite kamerom. Za par godina biće još smešnije za gledanje.

Pomozite bebi da krene

Kad god beba sam krene da puzi, ili joj je potreban mali podsticaj evo nekoliko tehnika kojima možete da joj pomognete da stane na sve četiri:

– Vreme na stomačiću – Jedini način da pružite bebi šansu da razvije svoje sposobnosti za puzanje je da što više vremena provede na stomačiću. Možda će se beba buniti, ali ako joj ne pružite priliku odlaganje je neizbežno. Vreme na stomačiću je važno.

– Odraz u ogledalu – Ponekad je beba svoj najbolji navijač. Postavite ogledalo ispred bebe i uživajte dok je gledate kako pokušava da dopuzi do svog „druga“.

– Kombinacija peškira i igračke – Možete urolati peškir i postaviti ga ispod bebinog stomaka kao podršku dok pokušava da puzi. Sa manje napora i uz igračku nadohvat ruke daćete joj podsticaj da počne da puzi.

– Podržite je – Možda je sve što je potrebno vašoj bebi da krene sa puzanjem malo podrške sa vaše strane. Postavite ruke iza njenih nogu dok leži na stomaku, sa nogama savijenim tako da može da se odgurne. Beba će shvatiti da pomeranje nogu dovodi do kretanja unapred i uskoro će sama puzati.

– Budite bebin najveći navijač – Bilo da beba brzo napreduje, ili napreduje sporo i stabilno, ohrabrivanje sa vaše strane dodatno će motivisati bebu i biće manje frustrirana.

Kada treba da se zabrinete

Ukoliko se beba do devet meseci starosti trudi da stane i kruži okolo uz nameštaj, to je znak da se njena motorika dobro razvija i nema veze da li puzi. Ako ste i dalje zabrinuti, konsultujte se sa svojim pedijatrom kada odvedete bebu na kontrolu, koja se obavlja sa godinu dana starosti i pokušajte da ne izvodite preuranjene zaključke.

Kada beba postane pokretna važno je da njeno okruženje bude bezbedno. Imajte na umu da se svaka beba razvija različito.

Ukoliko preskoči puzanje i odmah krene da hoda jedina stvar o kojoj treba da brinete je kako da pratite njen tempo.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčeta

Apgar score – ocena bebe

Izašli ste iz porodilišta i dobili otpusnu listu, na kojoj piše da je Vaše dete na rođenju obilo neku ocenu. Šta to zapravo znači? Lekar obavlja prvu procenu stanja novorođenčeta odmah ... »»

Deca i skijanje, kako i kada?

Deca i skijanje, kako i kada?

Skijanje može biti sjajno iskustvo kako za decu tako i za odrasle. Ukoliko želite da se Vaše dete spušta sa padine, veoma je važno znati da postoji mnogo faktora koji ... »»

Kako da podstaći dete da propriča

Kako podstaći dete da progovori ?

Kao i svaki roditelj, verovatno jedva čekate da čujete prve reči svog čeda. Evo kako dostaći dete da progovori: Nemojte da tepate Možete da prekinete da tepate dok pričate sa detetom kada shvatite ... »»