Presvlačenje bebe – praktično uputstvo

Presvlačenje bebe uputstvoRedovno presvlačenje je jedna od najvažnijih stvari za negu bebe i nešto što ćete raditi više puta svaki dan, dokle god ne krenete sa upotrebom noše. Roditelji bez prethodnog iskustva u početku često brinu da li radi sve kako treba. Vremenom, ali vrlo brzo, svi se uvežbaju…

Većina porodilišta kod nas usvojila je sistem beby-frendly, koji spaja mamu i bebu od prvih trenutaka bebinog života. U situacijama, kada ste sa Vašom bebom od prvih dana, u mogućnosti ste da od strucnih lica dobijete obuku kako da lakše negujete svoje dete po izlasku iz porodilišta.

Potrudite se da što više učestvujete u nezi i presvlačenju, jer ćete sebi olakšati prve dane kod kuće. Razmislite šta Vas čeka i budite slobodni da pitate za savet o svemu što Vas brine.

Šta će Vam sve biti potrebno?

Presvlačenje će biti  lakše ako imate pult, koji je tome namenjen. On treba da bude odovarajuće visine, jer je položaj Vašeg tela pri presvlačenju takođe važan. Biće Vam udobnije i lakše ćete se kretati ako stojite uspravno, nego ako ste pognuti nad krevetom. U ponudi je raznolik nameštaj za opremanje dečijih soba pa možete odabrati nešto što je pre svega funkcionalno. Sunđerasta podloga za presvlačenje, koja je presvučena nepromocivom tkaninom i ima blago uzdignute bočne ivice je takođe veoma praktična.

Presvlačenje bebe

Prostor za presvlačenje treba da je organizovan tako da imate dovoljno prostora za dete  i da su vam na dohvat ruke svi predmeti i kozmetička sredstva, koja mogu zatrebati u toku presvlačenja.

Šta treba da pripremite?

– 2 pelene za jednokratnu upotrebu –„Pampers“ ili drugi proizvođač, veličine koja odgovara Vašem detetu. Pripremate dve, jer se dešava da se beba ukaki baš kada ste podmetnuli novu čistu pelenu.

– nekoliko čistih pamučnih pelena da obrišete ako beba bljucne, ili ponesete da obrišete bebu ako je potrebno da joj operete guzu.

-komplet čistih pelena za široki povoj ako ga koristite. Pelene za široki povoj su pamučne i možete koristiti isti komplet tokom celog dana, ali se može desiti da, kada raspovijete bebu, otkrijete da su i one isprljane.

-neutralna krema za negu;

-vlažne maramice.

Pređimo na posao!

Stavite bebu na pult i kada ste proverili da imate sve što Vam je potrebno skinite donji deo odeće. NIKADA NEMOJTE OSTAVLjATI DETE NA PULTU BEZ NADZORA ma koliko se činilo da „nema gde“! Trudite se da jednom rukom uvek pridržavate bebu.

Ako se beba samo upiškila, obično je dovoljno da obnovite sloj zaštitne kremice i možete je obući u čistu pelenu. Kada je bebina pelena jako natopljena, na primer posle spavanja, dobro je da operete bebi  guzu, odnosno svu površinu, koja je bila pod pelenom.

Presvlačenje i peleneAko je beba  kakila, uvek je najbolje da je operete vodom i sapunom, dobro posušite laganim tapkanjem, pa onda obučete.

Nemojte jako zatezati povoj – koža bebe je osetljiva i lako se nažulja.

Trudite se da ne žurite i svaki put pregledajte bebu, da biste mogli na vreme da primetite eventualne promene na koži.

Pratite redovno koliko je dete mokrilo, koliko puta kakilo i kakva je stolica. Stolica bebe je najjasniji pokazatelj odgovarajuće, ili neodgovarajuće ishrane po kvalitetu, ali i po količini.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

krevetac za bebu

Krevetac za bebe

Bebe u prvih nekoliko meseci veći deo dana provode spavajući. San je u ovom periodu jako važan za dalji razvoj dece i potrebno je obezbediti im sve uslove za udoban ... »»

Privikavanje na nošu

Kada je dete spremno za navikavanje na nošu ?

Koje je pravo vreme da bebu počnete da navikavate na nošu? Na ovo pitanje nema univezalnog odgovora, koji bi važio za svu decu, ali je potrebno da dete prođe određene faze ... »»

Odeća za bebu - kako izabrati?

Odeća za bebu – kako izabrati?

Odeća za bebu je preslatka, a sama kupovina ženama pruža veliko zadovoljstvo. Oblačenje bebe je svojevrsna igra za mame, ali postoje stvari na koje bi trepalo obratiti pažnju pri kupovini ... »»