Kako da beba podrigne ?

U početku bebinog života veliki deo vremena koji posvećujete ishrane bebe, predstavlja i učenje kako da beba podrigne.

Tokom hranjenja bebe gutaju vazduh, naročito ako koristite flašicu, a suviše vazduha u njenom malom stomaku može da dovede do grčeva, gasova i iznenednog štucanja.

Kako da beba podrigne ?Nakon hranjenja držite bebu uspravno 10 minuta da bi omogućili da se vazduh iz stomaka popne na gore i da beba podrigne. Nekoliko puta je lagano potapšite po leđima i to bi trebalo da pomogne.

Evo nekih stvari koje bi nove mame i tate trebalo da znaju:

 

Nemojte čekati da beba završi sa hranjenjem

Ako dojite bebu, neka podrigne kada promenite dojku.

Ako koristi bočicu neka podrigne negde posle 60-100g mleka. Mehurić gasa još uvek će biti na vrhu stomaka i lako će izaći.

 

Pokušajte različite položaje da bi našli koji bebi odgovara

Većina roditelja odlučuje se za jedan od sledećih položaja:

– Beba prislonjena na vaše grudni koš – Sedite uspravno sa bebom koja je naslonila bradu na vaše rame.

– Beba sedi uspravno u vašem krilu – Rukom pridržavajte bebinu glavu i blago je nagnite napred, savijenu u struku. Ovaj položaj gura vazduh na vrh stomaka, što pomaže bebi da lakše podrigne i da se izbegne bljuckanje.

– Beba leži u Vašem krilu na stomaku – Pridržavajte bebinu glavu tako da bude iznad njenog grudnog koša.

 

Prepoznajte razliku između bljuckanja i povraćanja

Većina beba pljucne malo mleka, ili kada podrigne, ili tokom prvog sata nakon što je nahranjena. Povraćanje je drugačije jer beba obično izbaci više sadržaja iz stomaka i može biti znak za manji problem pri ishrani ili nešto ozbiljnije kao što je infekcija. Ukoliko niste sigurni šta je od ta dva konsultujte pedijatra.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako beba kaki

Sve o bebinoj kaki

Kako beba kaki i kako joj rade creva menja se kako beba raste i zavisi i od toga da li bebu dojite, ili ne. Mekonijum je supstanca, koja se stvara u ... »»

Peršun u dečijoj ishrani

Peršun u dečijoj ishrani

Peršun se u dečiju ishranu uvodi oko osmog meseca i to kao dodatak ostalom povrću. Ako se daje sam kao vavarivo ima blago gorak ukus pa deca neće da ga ... »»


50 pravila za tate koje imaju ćerke

1. Voli njenu mamu. Poštuj je, ceni i otvoreno pokaži da je voliš. Kada tvoja ćerka poraste, velike su šanse da će udati za nekoga ko će se prema njoj ... »»