Kada beba počinje da uči da priča?

Beba počinje da uči da priča već od druge nedelje života. Pre nego što izgovori prvu reč, biće zauzeta vežbajući zvuke ne bi li savladala govor.

Da li se vaša beba smeška, brblja i meškolji kad joj se obraćate? I pogodite kome je sve to upućeno? Ona gleda i guče vama, mama!

Kada beba počinje da uči da priča?Bebini prvi zvuci

Negde između druge nedelje i drugog meseca vaša beba će početi da proizvodi zvuke, počeće da eksperimentiše za zvucima svog glasa i da istražuje šta sve njena usta, jezik i grlo mogu da proizvedu. Ona može proizvoditi naizgled slučajne zvuke, ali ubrzo ćete primetiti da su ovi zvuci usmereni na publiku, na vas, na omiljenu plišanu igračku ili čak sopstveni odraz. U narednih nekoliko nedelja vaša beba će dodati smeh, vrisak i nekoliko suglasnika svom repertoaru. Evo kako izgleda razvoj govora kod vaše bebe:

Od šeste nedelje do trećeg meseca beba počinje da proizvodi zvuke samoglasnika, gukaće i krkljaće. Posle trećeg meseca smejaće se na glas. Do druge plovine četvrtog meseca cvileće i proizvodiće neke suglasnike (ga- ba- da-). Do šestog meseca jednolično pevanje nizova suglasnika (da-da-da-da-da), do osmog meseca povezivaće slogove (da-da, ba-ba, ma-ma) bez udruživanja. Između desetog i četrnestog meseca beba će izgovoriti prvu pravu reč.

Ako se kod vaše bebe govor ne razvija ovim tempom, recimo da počne da izgovara suglasnike tek posle osmog meseca nemojte brinuti, ali ako vaše dete konstantno zaostaje uprkos vašim naporima, ili ima problema da reaguje kad kažete njeno ime ili razgovarate sa njom, konsultujte se sa pedijatrom. Možda je neophodno ispitati joj sluh ili uraditi neki drugi test.

Razgovor sa bebom

Za bebe, učenje govora je dvosmerna ulica. Vi govorite, ona vas imitir,a ili imitira zvuke koje čuje. Da li postoji ispravan način da se razgovara sa bebom? Taj sladak govor i tepanje nekim roditeljima dolazi lako, dok su drugi preterano samosvesni da bi se prepustili tom načinu razgovora.

Dokle god vi pričate, vaša beba sluša. Zato nije važno koliko u razgovoru angažujete vašeg mališana, važno je da mu se obraćate i on će definitivno imati koristi od toga.

Naravno, bebine verbalne sposobnosti će se razvijati brže ako napravite svestan napor da razgovarate sa njom, čak kad je u pitanju i tek rođena beba, iako će vam se možda činiti da razgovarate sami sa sobom. Tako, na primer, ako vodite vašu bebu kod svojih roditelja možete joj objasniti kuda idete. Ovakvo obraćanje će vam pomoći da steknete naviku obraćanja bebi čak iako ona ne može da vas razume.

Zapravo, bilo koji vid konverzacije između vas i vašeg partnera, razgovor preko mobilnog telefona, može biti od koristi za vašu bebu. Ona će dosta toga čuti i u dijalogu iz druge ruke, kao i kada dobija vašu punu pažnju. Dok razgovarate sa bebom ne zaboravite da joj date šansu da vam odgovori, čak iako je sve što ona ume da kaže kikotanje, cvilenje, gugutanje, pa čak i uzdasi pre nego reči. Istraživanja pokazuju da deca čiji roditelji govore sa njima, umesto njima, ranije nauče da govore.

Da li vam je potrebno još ideja da započnete razgovor sa vašom bebom? Pustite mašti na volju. Pričajte vašoj bebi događaje iz vašeg detinjstva, budite joj turistički vodič kroz vašu ulicu, pa čak i samo kroz vaš dom, objasnite joj koje filmove volite i zašto. Nastavljajte razgovor, komentarišući stvari oko sebe, i postavljajte joj pitanja, a jednog dana ona će vas iznenaditi odgovorom.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako razvijati kreativnost kod dece

Kako razvijati kreativnost kod dece?

Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rešenja problema i stvaranje novih veza između postojećih ideja i pojmova. Alternativno i svakodnevno shvatanje kreativnosti podrazumeva stvaranje nečeg ... »»

Skolica sporta

10 saveta da vaše dete zavoli sport

Većina roditelja zna da je bavljenje sportom korisno za malo dete i da će od sportskih aktivnosti i navika u detinjstvu, imati koristi u raznim aspektima života. Prvi kontakt sa sportom ... »»

Zašto je važna kreativnost kod dece?

Zašto je razvoj kreativnosti važan?

Kreativnost se može definisati kao spajanje stvari na nove načine, viđenje sveta na drugi način ili drugačiji pogled na probleme. Svima nama potrebna je kreativnost kako bi rešavali svakodnevne probleme ... »»