Gradite li odnos sa detetom?

Želite da uspostavite blizak odnos sa detetom? Želite da budete sjajan roditelj? Hoćete da živite u domu u kom disciplinske mere nisu potrebne? Želite da odgojite srećno i zdravo dete?

Tajna je stvaranja čvršće veze sa Vašim detetom.

Izgradite odnos sa detetomNije dovoljno reći deci da ih volimo. Moramo da pokazujemo svoju ljubav svaki dan, kako bi je oni i osetili. Kad tako postupamo, našoj deci je potrebno mnogo manje discipline.

Šta zapravo znači pokazivati više ljubavi?

Uglavnom to, da je povezivanje sa našim detetom naš prioritet. To znači da poklanjamo punu pažnju onome što se dešava između nas, posmatramo stvari iz detetove perspektive i stalno imamo na umu da to dete, koje ponekad ume i da nas izludi, je ustvari ona bebica koju smo prvi put uzeli u ruke sa tolikim nadama.

Zar to ne oduzima mnogo energije?

Potrebno je mnogo truda da bismo se potpuno približili i razumeli drugo živo biće, ali kad smo stvarno bliski sa svojim detetom shvatimo da nas to dodatno pokreće i pomaže da se osećamo življim, kao što nas prisustvo druge osobe obično čini. Biti blizak zahteva mnogo truda, ali gotovo svi roditelji odrasle dece tvrde da im je žao što nisu proveli više vremena sa svojom decom dok su bila mala.

Kako da budemo bliskiji sa našom decom, kad nam vreme prolazi u brizi da obezbedimo hranu za našu porodicu i dok konstantno vodimo računa da ne nagazimo neku od dečijih igračaka.

Biti prisutan znači obraćati pažnju. Kao i u braku ili prijateljstvu, odnosu sa detetom treba pristupiti sa puno pažnje. Pažnja znači ljubav. Kao i za Vaša kola, Vašu baštu, posao ili sve ono čemu pridajete značaj, za uspešan odnos sa decom potrebno je vreme. Možete slušati dete dok spremate večeru, ili sređujete stan, ali ključ uspeha odnosa sa detetom je odvajanje vremena za dete svakog dana.

Izgradite odnos sa detetomŠta bi zapravo trebali da radimo?

1. Počnite dok su Vaša deca još bebe

Bliskost između roditelja i deteta je rezultat toga koliko su roditelji provodili vremena sa svojim detetom dok je ono još bilo beba. Na primer, istraživanja su pokazala da očevi, koji provedu prvu nedelju života sa svojim detetom, umesto na poslu, kasnije imaju bliskiji odnos. Teorije povezivanja tvrde da ako muškarac uspostavi vezu sa svojim novorođenim detetom, kasnije ta veza bude čvršća. Ali ne morate da verujete u ove teorije da biste primetili da tip muškarca, koji vrednuje svoje novorođenče i novu porodicu i kasnije nastavlja to da radi, tako da ostaje blizak sa svojom decom.

2. Sve veze zahtevaju rad i trud

Dobri odnosi između dece i roditelja nisu nastali same od sebe, kao što to nisu ni dobri brakovi. Biologija nam je dala malu prednost – da čovek nije biološki programiran da voli svoje dete ljudska vrsta bi davno izumrla. Međutim, što su deca starija, mi moramo više da se trudimo da nadogradimo tu prirodnu vezu, ili će joj izazovi modernog života ozbiljno nauditi. Srećom, deca prirodno vole svoje roditelje. Dokle god ne narušimo to osećanje, možemo održavati stabilnu vezu.

3. Organizujte svoje vreme

Predpostavite da morate da provedete značajno vreme sa decom da bi ste stvorili značajnu vezu. Kvalitetno vreme je mit, zato što ne postoji dugme za uključivanje bliskosti. Zamislite da radite celi dan i da ste odvojili jedno veče da provedete sa Vašim supružnikom, koga jedva da ste i videli u proteklih šest meseci. Da li će on odmah početi da Vam otvara dušu? Ne verujemo.

U vezama važi jedno pravilo, bez kvantiteta nema ni kvaliteta. Ne možete da očekujete da ćete imati dobar odnos sa svojom ćerkom, ako provodite sve svoje vreme na poslu, a ona sa svojim prijateljima. Koliko god da je teško uspostaviti balans između poslovnog i privatnog života, taj balans je neophodan, ako želimo da izgradimo stabilne veze sa našom decom.

4. Krenite od poverenja, osnovne svakog dobrog odnosa

Poverenje počinje da se razvija u ranom detinjstvu, kad Vaše dete uvidi da li ste tu da ga utešite kad ste mu potebni. Istraživanja pokazuju da li se mala deca osećaju povezanim sa svojim roditeljima, a to znači da li bebe veruju da mogu da se oslone na svoje roditelje prilikom upoznavanja sa svojim novim emotivnim i fizičkim potrebama.

Vremenom dobijamo detetovo poverenje na druge načine, ispunjavanjem raznih obećanja koje smo dali detetu, ne narušavajući poverenje, dolaskom po njih kad smo obećali.

Poverenje ne znači da slepo verujete svom tinejdžeru. Poverenje znači da ne odustajete od svog deteta bez obzira šta ono uradilo. Poverenje znači da nikad ne izađete iz tog odnosa frustirani, zato što verujete da ste potrebni detetu i da ćete naći način da prebrodite teškoće.

Izgradite odnos sa detetom5. Ohrabrujte, ohrabrujte, ohrabrujte!

Posmatrajte svoje dete poput biljke, koju treba zalivati da bi rasla, razvijala se i procvetala. Ako kojim slučajem vidite da Vaša biljka ima braon lišće, pomislite da joj je možda potrebno više svetla ili vode. Ne kritikujete i ne derete se na nju da biste je ispravili i naterali je da raste uspravno.

Deca formiraju mišljenje o sebi i o svetu svakog dana. Njima je potrebno Vaše ohrabrenje, da bi videli sebe kao dobre ljude, koji su sposobni za dobra dela i moraju da znaju da ste na njihovoj strani. Ako sve što izlazi iz Vaših usta su ispravke i kritike, neće imati dobro mišljenje o sebi i neće osećati da ste im Vi podrška. Narušite odnos sa njima i oni će izgubiti ono što je svoj deci neophodno – da znaju da imaju jednu odraslu osobu koja uvek misli na njih.

6. Poštovanje mora da bude obostrano

Ovo često zaboravljamo u odnosu sa našom decom, jer imamo u glavi da bi trebalo da mi budemo glavni. Držite konce u svojim rukama, ali to radite sa poštovanjem i empatijom, tako da Vaše dete nauči oba, da tretira druge ljude sa poštovanjem i da očekuje od drugih ljudi da tako postupaju sa njim.

7. Posmatrajte odnos kroz dnevne interakcije

Ne morate da radite ništa specijalno kako biste izgradili vezu sa Vašim detetom. I dobra i loša vest je da svaka interakcija učestvuje u kreiranju veze. Zajednička kupovina, praćenje u školu i priprema za spavanje jednako su važni kao i veliki razgovori koje vodite sa decom.

Neće da deli svoje igračke, ide u krevet ili uradi domaći? Način na koji rešavate ovakve probleme takođe odražava Vašu vezu.

To je razlog zašto biste morali da još jednom razmislite o tome kako ćete rešavati situacije koje vas nerviraju. Interakcije koje se ponavljau imaju tendenciju da prerastu u obrazac. Negodovanje i stalna kritika nisu zdrava osnova za odnos sa nekim koga volite. Sa druge strane, Vaš život je suviše kratak da biste ga proveli u ljutnji.

8. Navike u komunikaciji se rano stiču

Da li slušate svoju devojčicu dok priča o svojim prijateljima iz vrtića, čak i kad imate mnogo važnije stvari o kojima bi trebalo da brinete? Ako je ne slušate sada, postoji manja šansa da će Vam se poveriti o svojim odnosima sa dečacima kad bude bilo vreme za to.

Teško je obraćati pažnju kad jurite da nabavite hranu za večeru i stignete kući, ali ako zaista ne slušate dve stvari se dešavaju. Propuštate priliku da saznate nešto o svom detetu, nečemu da ga naučite i ono postaje svesno da ga Vi ne slušate tako da nema mnogo smisla i da Vam govori.

Izgradite odnos sa detetom9. Ne shvatajte stvari lično

Vaš tinejdžer je zalupio vrata sobe. Vaš desetogodišnjak se prodrao: „Mama ti me nikad ne razumeš“. Vaš četvorogodišnjak je kroz plač rekao: „Mrzim te tata“. Najvažnije da imate na umu u ovakvoj situaciji je – Ne shvatajte lično!

Ovde se ne radi o Vama, već o njima, njihovim teškoćama da izraze osećanja, njihovim problemima da kontrolišu sebe, njihovom nezrelošću i nemogućnošću da prepoznaju i izraze svoja osećanja. Ako shvatate ovakve ispade lično, povređujete sebe, što znači da ćete reagovati onako kako svi reaguju kad su povređeni: ili ćete se zatvoriti, ili ćete mu uzvratiti, ili oba, što će samo pogoršati situaciju.

Ne shvatati sve lično znači: udahnuti, pustiti da prvi bes prođe, podsetiti sebe da Vas dete voli, ali da ne može trenutno da stupi u kontakt sa svojim osećanjima, svesno stišati glas i potruditi se da se setite kako je to biti dete koje je ljuto i preteruje. Razmišljate kako da smireno i konstruktivno odreagujete.

10. Otrgnite se impulsu da kažnjavate

Šta biste Vi mislili o nekome ko Vas povređuje, muči i preti Vam za Vaše dobro? Deci trebaju naša usmeravanja, ali česte kazne mogu oštetiti Vašu vezu, što može dovesti do toga da se dete još lošije ponaša.

11. Ne dozvolite da se sitna neslaganja pretvore u veće konflikte

Ako nešto nije u redu u Vašem odnosu, nađite način da prevazićete situaciju na pozitivan način. Odluka da se povučete (osim privremeno, strategijski) je uvek pogrešna. Svaka prepreka je prilika da se još više zbližite ili udaljite.

12. Ponovo se emotivno povežite posle svakog razdvajanja

Roditelji prirodno predstavljaju kompas ili sidro, za koja se deca vezuju i prema kojima se orjentišu. Kad su odvojeni od nas njima je potrebna zamena, tako da se oni orjentišu prema nastavnicima, bakama i dekama, trenerima ili vršnjacima. Kad ponovo dođemo u kontakt sa našom decom, trebalo bi ponovo uspostaviti i emotivnu vezu.

13. Ostanite dostupni

Deca nemaju organizovan raspored i ne završavaju stvari po unapred zacrtanom programu. Ništa ih ne nagoni da se brže zatvore, od pritiska da se po svaku cenu otvore. Deca se otvaraju kad njima odgovara i to onima, koji znaju dobro da slušaju, naravno nemojte da steknu utisak da ih preterano forsirate.

Najvažnija stvar kod činjenice da ste dostupni je stanje uma. Vaše dete će osetiti Vašu emotivnu dostupnost. Roditelji, koji imaju blizak odnos sa svojim tinejdžerima, kažu da, kako su njihova deca rasla, stekli su naviku da ostave sve što rade, ako vide da njihovo dete želi da razgovara sa njima. Ovo, naravno, može biti jako teško, ako imate zahtevan posao i druge obaveze, ali deca, koja osećaju da su druge stvari važnije njihovim roditeljima, obično pažnju traže na drugom mestu kad imaju potrebu za njom. A to je naš gubitak isto kao i njihov.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

krastavac-3

Zašto je krastavac zdrav? Zašto je ponekad gorak?

Krastavac je još jedan od omiljenih sastojaka letnjih salata i zaslužno je na četvrtom mestu u proizvodnji povrća na svetskom nivou. Osvežavajući i sočan dobrodošao je u vrelim letnjim mesecima. Krastavac ... »»

Kako razvijati kreativnost kod dece

Kako razvijati kreativnost kod dece?

Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova ili rešenja problema i stvaranje novih veza između postojećih ideja i pojmova. Alternativno i svakodnevno shvatanje kreativnosti podrazumeva stvaranje nečeg ... »»

Ako sami kupuju užinu, dečiji izbor je najčešće brza hrana

Pubertet i ishrana

Pubertet je osetljivo doba kada je zdrava ishrana jako važna. Kako da dete zadrži zdrave navike i zdravu ishranu kroz pubertet? Devojčice i dečaci su danas okruženi reklamama, na kojima "savršeno" ... »»