Biti tata

Biti tataBiti tata je odgovoran posao. Bilo da ste deo tradicionalne prodice, svoju decu odgajate sami, ili provodite određeno vreme sa svojom decom, biti tata je vaš najvažniji zadatak. Roditeljstvo je posao za oba roditelja, ali deca drugačije doživljavaju svoje majke i svoje očeve.

Neke stvari koje bi svaki tata trebalo da radi:

1. Razgovarajte o onome što osećate tako da vaša deca nauče da je u redu da muškarci pričaju o svojim osećanjima.

2. Provedite vreme sa vašom ćerkom. Pomoći će joj da bude zadovoljna zato što je žensko i da se oseća dobro u svojoj koži, ako vidi da vi volite da provodite vreme sa njom i poštujete žene.

3. Pokažite vašem sinu kako da bude muškarac. Potrudite se da on provodi više vremena sa vama i u društvu drugih odraslih muškaraca. On uči iz onoga što vi radite, a ne šta mu kažete.

4. Uživajte u društvu vaše dece, angažujte se, igrajte se, čitajte, zabavljajte i radite stvari zajedno.

5. Ohrabrite decu da ne odustaju od rešavanja problema, čak iako im se situacija čini bezizlaznom.

7. Očekujte od dece da daju sve od sebe, budite ponosni na njih čak i kad ne uspeju.

Ono što je važno za vašu decu jeste kako se ponašate kao tata. Čak iako niste više u braku sa majkom dece, ona moraju da znaju da vam je stalo do njih i da se brinete o njima.

Ako ste u braku, jako je bitno da imate dobar odnos sa majkom vaše dece. Deca mnogo vole oba roditelja i za njih je jako teško da posmatraju roditelje kako se svađaju i međusobno omalovažavaju.

Šta možete da uradite?

1. Odvojite vreme da provedete sa vašom partnerkom, ali bez dece.

2. Razgovarajte o vašim osećanjima, od samog početka. Vaše prvo dete će doneti mnogo promena u vaš zajednički život. Ona će većinu vremena biti umorna i preokupirana novim obavezama, kao i promenama na svom telu. Možete da se osetite izostavljeno, pa čak i ljubomorno.

3. Obavezno razgovarajte sa partnerkom o tome kako se vi osećate u novonastaloj situaciji. Muškarci obično osećaju veliku odgovornost prema svojoj porodici kad je beba na putu, kad se prihod majke smanji ili čak bude izostavljen.

Biti tata4. Razgovarajte o tome šta svako od vas očekuje od sebe i od partnera u pogledu brige o detetu. Dogovorite se o stvarima kao što je ustajanje noću, ili kupanje bebe.

5. I zapamtite, najbolji poklon koji možete da date svom detetu je vaša ljubav. Upoznajte svoju decu i budite deo njihovog života.

Ako više niste u braku sa njihovom majkom, biti otac može biti jako teško, ali ne zaboravite da ste vi još uvek otac i jako je važno da vaše dete to i oseća.

Šta možete da učinite?

1. Ne dozvolite da bes ili bol koji osećate zbog njihove majke naruši vaš odnos sa decom. Ako ne uspevate da izgladite odnos sa bivšom partnerkom, potražite stručnu pomoć zbog dobrobiti vaše dece.

2. Budite u kontaktu sa vašom decom, čak i ako je jako teško rastati se od njih.

3. Vaše dete će biti povređeno ako ga izbegavata zbog nesporazuma sa njihovom majkom vezanih za dogovor oko novca.

4. Budite pozitivni i ne govorite ništa loše što je vezano za njihovu majku.

5. Razgovarajte sa prijateljima i tražite podršku odraslih ljudi kad je u pitanju odnos sa vašom bivšom partnerkom.

6. Dolazite i vraćajte decu na vreme, onako kako ste se prethodno dogovorili sa majkom.

7. Budite u stalnom kontaktu sa decom. Zovite ih, pišite im mail-ove, i naravno, nikako ne zaboravite važne datume i specijalne prilike.

8. Deca imaju pravo na brigu oba roditelja, čak iako oni nisu više zajedno.

9. Probajte da rešite probleme, koje imate sa bivšom ženom, bez prisustva dece.

10. Tretirajte vašu bivšu partnerku sa poštovanjem, tako da vaša ćerka bude zadovoljna što je žensko kad poraste, a da vaš sin kad poraste tretira žene sa poštovanjem.

Ako ipak ne uspevate da izgladite odnose sa bivšom partnerkom, imajte na umu da deca mogu da se nose sa činjenicom da su im roditelji različiti, ono sa čime ne mogu da se nose jeste da gledaju kako njihovi roditelji omalovažavaju jedno drugo.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Da li vaš stres utiče na dete?

Da li vaš stres utiče na dete?

Stres je svakodnevica svakog roditelja. Brige oko novca, poslovne obaveze i lista stvari koje moramo da obavimo, konstantno nas dovode do granice izdrživosti… Ponekad se praznimo na našoj deci. Istraživanja ... »»

Spavanje

Redovno spavanje je važno za dete

Kada dete treba da ide na spavanje i koliko sati dnevno da spava zavisi od uzrasta. Bebe i spavanje, mala i veća deca... Redovno spavanje je veoma važno za decu jer ... »»

Za šta je sve dobra muzika za decu?

Za šta je sve dobra muzika za decu?

Muzika za decu je odličan način da naterate svog mališana da vrcka, ali ona, takođe može da poveća fond reči, prekine rutinu, učini zabavnim kupanje, vreme čišćenja i još mnogo ... »»